Ambasadorul Irlandei, Derek Feely, s-a fotografiat cu un soldat din bronz din Cetatea Alba Carolina - GALERIE FOTO

Ambasadorul Irlandei, Derek Feely, s-a fotografiat, sâmbătă, cu un soldat din bronz care l-a prins prieteneşte de umăr, apoi a "discutat" cu o altă statuie, în cadrul unui tur ghidat al Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, la care au participat mai mulţi diplomaţi.

828 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Irlandei, Derek Feely, s-a fotografiat cu un soldat din bronz din Cetatea Alba Carolina - GALERIE FOTO

Ambasadorul Irlandei, Derek Feely, s-a fotografiat cu un soldat din bronz din Cetatea Alba Carolina - GALERIE FOTO, VIDEO

Vezi mai jos GALERIA FOTO 

O delegaţie formată din trei ambasadori la Bucureşti ai Slovaciei, Irlandei şi Ciprului, alături de un consilier al Ambasadei Poloniei şi un consilier al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a vizitat, sâmbătă, cele mai importante obiective din Alba Iulia, participând şi la un tur ghidat al Cetăţii Alba Carolina, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vizita a avut scopul de a-i familiariza pe diplomaţi cu proiectele finanţate din fonduri europene în România, în condiţiile în care municipiul Alba Iulia a accesat, din 2007 până în prezent, circa 150 de milioane de euro, iar cu o parte din aceşti bani a fost modernizată Cetatea Alba Carolina, o fortificaţie impunătoare care se întinde pe o suprafaţă de circa 110 hectare.

Poarta a III-a a Cetăţii, un obiectiv spectaculos din punct de vedere arhitectural şi stilistic, a fost primul vizitat de către oaspeţi, iar ambasadorul Irlandei, Derek Feely, s-a oprit pentru a se fotografia cu un soldat din bronz pe care l-a prins prieteneşte de umăr. Câteva minute mai târziu, când a întâlnit o altă statuie, ambasadorul i-a adresat câteva cuvinte.

În Alba Iulia sunt amplasate mai multe statui din bronz care au rolul să reflecte atmosfera de epocă, între acestea numărându-se soldaţi austrieci în uniforme, orăşeni, o florăreasă, cavaleri, romani, un băiat cu pălărie, un cetăţean cu baston sau un călugăr alături de un copil. Nu doar ambasadorul Irlandei a fost impresionat de statui, ci şi ceilalţi oficiali, care şi-au făcut poze reciproc cu telefoanele mobile.

Vezi mai jos GALERIA FOTO

Ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, care s-a dovedit a fi un bun vorbitor de limba română, a întrebat reprezentantul Primăriei Alba Iulia despre evenimentele culturale din municipiu şi a aflat că Oraşul Unirii nu se ridică la nivelul Clujului, unul dintre motive fiind infrastructura hotelieră precară.

Oaspeţii au vizitat, apoi, Muzeul Principia din Cetate, amenajat cu o finanţare europeană de aproximativ 3,5 milioane de euro, care conţine clădirea comandamentului castrului Apulum. Următorul obiectiv a fost Sala Unirii, un punct de atracţie pentru iubitorii de istorie, fiind locul unde s-a semnat declaraţia de Unire a României cu Transilvania. Ambasadorul Ciprului, Dimitris Hatziargyrou, a fost interesat de documentele unirii, expuse în vitrine.

Întrebările diplomaţilor au vizat istoria locală şi naţională, ei fiind interesaţi şi de personalităţile care au participat la Marea Unire de la 1918.

Turul ghidat a continuat cu vizitarea uneia dintre cele mai valoroase monumente din Transilvania, Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”, unde este înmormântat şi Iancu de Hunedoara. Oficialii au aflat că această clădire a fost ridicată în secolul al XI-lea, fiind distrusă de invazia tătară în secolul a XIII-lea, iar actuala construcţie a fost reconstruită între anii 1246-1291.

La finalul vizitei oficialii au participat la ceremonialul schimbului de gardă, simbol al Cetăţii Alba Carolina, care are loc în fiecare zi de la ora 12.00 şi în cadrul căruia soldaţi îmbrăcaţi în uniforme militare austriece de la jumătatea secolului XVIII mărşăluiesc în Cetatea Medievală, la final fiind trase salve de tun.

După acest periplu înalţii oaspeţi au plecat spre Aiud, municipiu aflat la 35 de kilometri de Alba Iulia, pentru a vizita Colegiul Naţional ”Bethlen Gabor”, modernizat şi el printr-un proiect european.

Vizita a fost organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene care derulează la nivel naţional campania ”Yes, we care!” (”Da, ne pasă!”), pentru familiarizarea ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene la Bucureşti cu proiectele finanţate din fonduri europene în Romania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici