Amenzi de peste 1,6 milioane de lei aplicate angajatorilor; munca la negru, principala neregulă

Inspectorii de muncă au aplicat, în timpul unor controale cu caracter inopinat, realizate în perioada 12 - 14 august, amenzi în valoare de peste 1,6 milioane de lei, neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă fiind cea mai frecventă neregulă, informează, joi, Inspecţia Muncii.

24 afișări
Imaginea articolului Amenzi de peste 1,6 milioane de lei aplicate angajatorilor; munca la negru, principala neregulă

Amenzi de peste 1,6 milioane de lei aplicate angajatorilor; munca la negru, principala neregulă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Inspecţia Muncii (IM) a declanşat în perioada 12 - 14 august 2010 acţiuni de control, cu caracter inopinat, privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă din domeniul construcţiilor.

În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1.631.100 de lei şi 253 de persoane au fost depistate fără forme legale de angajare.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au aplicat amenzi de 823.600 de lei, din care 739.000 de lei pentru muncă la negru.

"S-au aplicat 514 sancţiuni contravenţionale, 110 dintre ele fiind pentru muncă nedeclarată. Au fost controlaţi 891 de angajatori care au însumat un număr de 33.629 salariaţi. S-au constatat 2.624 de deficienţe şi s-au dispus 2720 de măsuri în vederea remedierii acestora", precizează sursa citată.

Cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legislaţiei muncii, din domeniul relaţiilor de muncă, au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea duratei timpului de lucru şi neacordarea concediilor de odihnă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă valoarea amenzilor a fost de 807.500 de lei, constatându-se 1.980 de neconformităţi faţă de legislaţia în vigoare şi aplicându-se 1.167 de sancţiuni contravenţionale.

"În situaţia în care s-a constatat că există un pericol iminent de accidentare, s-a dispus sistarea activităţii în 11 unităţi, la 42 locuri de muncă şi 112 echipamente. Pentru remedierea deficienţelor constatate, inspectorii de muncă au dispus 2.005 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare", precizează IM.

Deficienţele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă întâlnite la angajatorii controlaţi au vizat în special neutilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare desfăşurării lucrărilor la înălţime sau a echipamentului individual de protecţie, nerespectarea prevederilor legale privind protecţia împotriva electrocutării sau a prevederilor ce se referă la efectuarea săpăturilor în condiţii de siguranţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici