ANALIZĂ: Potrivit legii, MAE are atribuţii privind organizarea secţiilor de votare în străinătate

Protestele românilor care nu au reuşit să voteze în străinătate au provocat la Bucureşti acuzaţii, cele mai multe aduse BEC şi AEP, deşi, conform legii, MAE este instituţia care are atribuţii privind organizarea şi numerotarea secţiilor de votare.

1469 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Potrivit legii, MAE are atribuţii privind organizarea secţiilor de votare în străinătate

ANALIZĂ: Potrivit legii, MAE are atribuţii privind organizarea secţiilor de votare în străinătate (Imagine: Mediafax Foto)

Conform Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui, tot MAE trebuie să asigure completarea birorilor secţiilor de votare în cazul în care numărul celor propuşi de partide este insuficient.

Articolul 12 al legii prevede că, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

Alineatul 3 al acestui articol spune explicit: " Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor".

Articolul 23, alineatul 3 al aceleiaşi legi menţionează şi atribuţiille MAE în ceea ce priveşte completarea birourilor secţiilor de votare din străinătate .

"În cazul în care numărul persoanelor propuse de formaţiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputaţie, fără apartenenţă politică şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 13 alin. (2), dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe. Lista este transmisă spre avizare Autorităţii Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorităţii Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare", indică articolul citat.

Un alt articol, 33, stabileşte că, prin grija MAE, sunt confecţionate ştampila biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi ştampilele birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.

Articolul 66 al Legii privind alegerea preşedintelui României stabileşte că MAE asigură sediile birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate.

Duminică, odată cu apariţia informaţiilor referitoare la aglomeraţia de la secţiile de votare din străinătate şi la faptul ca aşteptarea pentru a vota dureaza câteva ore, MAE preciza că nu are responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea operaţiunilor de votare în interiorul secţiilor din străinătate, aceste atribuţii revenind birourilor electorale, ministerul explicând, totodată, că procedurile suplimentare fac ca votul din afara ţării să dureze mai mult.

MAE susţinea, într-un comunicat, că preşedinţii secţiilor de votare din străinătate – chiar dacă sunt angajaţi MAE – nu se subordonează ministerului în acţiunile şi deciziile pe care le iau în organizarea votării.

"De-a lungul întregului proces de organizare a alegerilor, MAE colaborează strâns cu Biroul Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate şi urmează întocmai deciziile acestuia şi ale Biroului Electoral Central", informa MAE.

De asemenea, pe fondul nemulţumirilor venite din diaspora, preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, declara că aceştia nu au de ce să solicite demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, întrucât nu MAE a stabilit regulile de desfăşurare a votului, ci BEC şi AEP.

El a arătat că, în ce priveşte organizarea alegerilor, Guvernul se ocupă de securizarea procesului electoral, BEC fiind instituţia care a stabilit toate regulile.

De asemenea, premierul Victor Ponta, a declarat, duminică, după exit-poll-urile pentru turul întâi al prezidenţialelor, că în 2009 "s-a furat" în diaspora şi că la acest scrutin au fost cozi la secţiile de vot pentru că nu se fraudează.

"În rest, organizarea în secţiile de vot aparţine - tot ce ţine de organizare - AEP, iar BEC decide şi noi (Guvernul, n.r.) asigurăm doar condiţiile", a spus Ponta.

La această oră, în mai multe capitale europene au loc proteste ale românilor care nu au reuşit să-şi exercite dreptul de vot, iar protestul din faţa Ministerului de Externe, la care au participat câteva sute de persoane, tocmai s-a încheiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici