ANCHETĂ la Arhiepiscopia Alba Iulia în cazul unui preot care ar fi încercat să corupă sexual un adolescent/ PATRIARHIA Română: Măsurile pot ajunge până la excluderea din preoţie

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a deschis o anchetă în cazul preotului Cristian Pomohaci, care slujeşte într-o comună din Mureş, bănuit că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent. O presupusă convorbire între cei doi a apărut pe Internet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

10851 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ la Arhiepiscopia Alba Iulia în cazul unui preot care ar fi încercat să corupă sexual un adolescent/ PATRIARHIA Română: Măsurile pot ajunge până la excluderea din preoţie

ANCHETĂ la Alba Iulia în cazul unui preot care ar fi încercat să corupă sexual un adolescent/ PATRIARHIA Română: Măsurile pot ajunge până la excluderea din preoţie

În înregistrarea convorbirii care a apărut pe Internet, un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci încearcă să corupă sexual un adolescent în vârstă de 17 ani, promiţându-i că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au declarat că au deschis o anchetă internă în acest caz, iar dacă acuzaţiile privind coruperea sexuală se vor dovedi adevărate, preotul Cristian Pomohaci va fi trimis în judecata Consistoriului eparhial, existând posibilitatea excluderii sale din preoţie.

Întrebaţi despre stadiul anchetei, reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia arată: ”Referitor la articolele apărute în presă, prin care preotul Cristian Pomohaci, paroh al Parohiei Moşuni, judeţul Mureş, este acuzat de faptul că a agresat sexual un minor în vârstă de 17 ani, cerându-i să întreţină relaţii sexuale cu el în schimbul unor beneficii materiale, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei precizează următoarele: în ultimii ani, preotul Cristian Pomohaci a fost cercetat de către organismele eparhiale competente pentru săvârşirea unor abateri disciplinare în urma cărora a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprirea totală de la săvârşirea lucrărilor sfinte pe o perioadă determinată de timp şi cu canonisirea la o mănăstire pe o perioadă de o lună de zile, conform regulamentelor bisericeşti în vigoare. Urmare a acuzaţiilor care i se aduc părintelui Cristian Pomohaci în articolele apărute, Arhiepiscopia Alba Iuliei a demarat o anchetă în care cel inculpat îşi va putea prezenta punctul de vedere referitor la învinuirile din textul articolului şi din materialul audio difuzat în mediul online. În cazul în care în urma anchetei cele reclamate se vor dovedi adevărate, preotul Cristian Pomohaci va fi trimis în judecata Consistoriului eparhial, existând posibilitatea excluderii sale din preoţie”.

Parohiile din Mureş aparţin de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Înregistrarea care a apărut pe Internet durează peste 20 de minute, iar în ea se aud două voci, între care una se presupune că este a preotului Pomohaci, care este şi interpret de muzică populară, iar cealaltă unui adolescent în vârstă de 17 ani. Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, ”ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Apoi, bărbatul îi propune adolescentului să-i arate organul sexual şi îi promite că va fi remunerat dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Patriarhia Română, despre scandalul Pomohaci: Măsurile pot ajunge până la excluderea din preoţie

Măsurile în cazul preotului Cristian Pomohaci, care ar fi fost înregistrat când îi propune unui adolescent să întreţină relaţii sexuale, pot merge până la excluderea acestuia din clerul bisericesc, dacă înregistrarea se dovedeşte a fi autentică, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că Biserica percepe cu mâhnire un asemenea scandal, dar, în cazul în care înregistrarea se dovedeşte a fi autentică, vor fi luate cele mai dure măsuri.

"Din perspectivă strict bisericească, dacă se dovedeşte a fi reală această înregistrare în care se pare că părintele este implicat, în acest caz, părintele va fi anchetat de Consistoriul din Alba Iulia, e vorba de o comisie care va analiza cazul şi care, dacă va constata autenticitatea înregistrării respective, va lua măsurile cele mai drastice. Acestea pot merge până la caterisirea părintelui Pomohaci, care înseamnă excluderea lui din cler. Nu va mai putea fi preot întrucât condiţia morală a statutului de preot nu coincide cu o asemenea practică. Cel mai probabil, părintele va fi caterisit", a declarat Vasile Bănescu, pentru MEDIAFAX.

Bănescu a mai precizat că în măsura în care se dovedeşte că persoana cu care părintele Pomohaci ar fi vorbit este un minor, atunci situaţia capătă şi o conotaţie penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici