Andronescu: E nevoie de cod etic, dar şi ca în fiecare şcoală comunitatea să stabilească reguli clare

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că poate este nevoie de un cod etic în învăţământ la nivel naţional, însă ar trebui ca şi la nivelul fiecărei şcoli comunitatea să stabilească reguli foarte clare de conduită, care să fie respectate.

222 afișări
Imaginea articolului Andronescu: E nevoie de cod etic, dar şi ca în fiecare şcoală comunitatea să stabilească reguli clare

Ecaterina Andronescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Ecaterina Andronescu, care este senator PSD, a declarat că un cod etic la nivel naţional "poate este oarecum impus", pe când, dacă regulile ar fi stabilite de comunitate, ar fi mai uşor de respectat.

"Pentru învăţământul preuniversitar, a existat formula aceasta prevăzută de Legea 1 (Legea educaţiei - n.r.) de cod etic la nivel naţional. Personal, vă mărturisesc că poate este necesară o formulă la nivel naţional, dar consider că la nivelul fiecărei şcoli ar trebui să stabilească comunitatea acele reguli foarte clare de conduită, pentru că în momentul în care tu, ca şi comunitate, le stabileşti eşti obligat să le şi respecţi. Poate că cel de la nivel naţional este oarecum impus, vine de mai departe de tine. Dar tu eşti obligat să le respecţi, tu, comunitate, tu care ai stabilit aceste reguli", a spus Andronescu.

Fostul ministru al Educaţiei a ţinut să precizeze că fiecare persoană care acceptă să exercite profesia de cadru didactic, indiferent care este nivelul şcolii în care predă, trebuie să înţeleagă că trebuie să îmbrace rigorile acestei profesiuni.

"În momentul în care accepţi să exerciţi profesia de cadru didactic, indiferent care este nivelul şcolii în care funcţionezi, trebuie să înţelegi că trebuie să îmbraci rigorile acestei profesiuni. Deci eşti, vrei sau nu vrei, model pentru cei care stau în bănci în orele pe care le susţii. Ca urmare trebuie să-ţi fie foarte limpede că întreaga ta conduită, morală şi profesională, reprezintă pentru copiii sau studenţii din bănci elemente foarte importante pentru creşterea, formarea personalităţii lor. Cine nu înţelege lucrul acesta, cred că ar trebui să facă o altă meserie", a spus Ecaterina Andronescu.

Întrebată şi dacă ar trebui să existe un cod etic unitar şi pentru învăţământul universitar, Ecaterina Andronescu a spus că nu este nevoie deoarece crede foarte mult în autonomia universităţilor.

"Nu. Eu cred foarte mult în autonomie. De la autonomia personală, care-ţi permite să te dezvolţi ca personalitate în carieră, şi până la autonomia instituţională, lucrurile acestea îţi lasă libertatea să te dezvolţi, asta neînsemnând că tu nu eşti obligat să respecţi conduita morală şi criteriile de referinţă pe care trebuie să le transmiţi celui din bancă, să le ducă cu el toată viaţa", a spus Ecaterina Andronescu.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a participat, vineri, la o serie de evenimente academice organizate de Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, iar în cadrul acestora a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea instituţiei de învăţământ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici