Andronescu: N-am nicio legătură cu faptul că au apărut variante diferite ale legii educaţiei asumate

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu afirmă că varianta finală a legii educaţiei include un articol care spune că "problemele de incompatibilitate nu se pun pe parcursul actualului mandat" şi precizează că nu are legătură cu faptul că există variante diferite ale legii asumate.

19 afișări
Imaginea articolului Andronescu: N-am nicio legătură cu faptul că au apărut variante diferite ale legii educaţiei asumate

Andronescu: N-am nicio legătură cu faptul că au apărut variante diferite ale legii educaţiei asumate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebată în legătură cu faptul că varianta de pe site-ul Guvernului este diferită de cea primită la Parlament, marţi, într-una dintre variante lipsind articolul care face referire exact la incompatibilitatea dintre un demnitar şi o funcţie de conducere în universitar, Andronescu declară, la Realitatea FM, că nu are nicio legătură cu acest lucru.

"În primul rând, Ministerul a propus Guvernului o variantă. Această variantă pe care am transmis-o pentru prima dezbatere în Guvern a fost o variantă care a fost asumată de Minister şi ştampilată pe fiecare pagină, aşa cum cere legislaţia în vigoare. În Guvern, legea a suferit mai multe amendări pentru că a fost într-o primă lectură, a fost apoi în a doua lectură amendată, aşa cum se întâmplă în mod natural, după care ea a fost trimisă la Parlament, urmând ca parlamentarii să propună amendamente pentru această legislaţie. S-au propus circa 1500 de amendamente şi aceste amendamente au fost apoi preluate de guvern şi, sigur, accesate acelea care nu modificau, să spunem, viziunea pe care legea o dădea sistemului naţional de învăţământ. Ultima aprobare, pe ultima variantă, a fost dată de Guvern în şedinţa de duminică, înainte de asumarea răspunderii în Parlament. Pe această variantă au rămas s-o corecteze cu amendamentele propuse în şedinţa de Guvern, trei reprezentanţi - unul de la Ministerul Educaţiei, un reprezentant al premierului şi o reprezentantă a Secretariatului general. A rezultat o variantă pe care Secretariatul general a trimis-o la Parlament. Dacă vă uitaţi în această variantă, apropo de articolul pe care l-aţi invocat, o să vedeţi că în penultimul capitol există un articol care spune: problemele de incompatibilitate nu se pun pe parcursul actualului mandat. Deci existenţa acestui articol în lege - să spunem aşa - mă scoate din culpă", a declarat ministrul Educaţiei.

Ea a precizat că prevederea se referă la mandatul de conducere în universităţi, nu la mandatul de ministru.

"De ce nu mai există în acel articol, de ce n-a rămas în proiectul de lege care a fost trimis în Parlament, eu cred că este o greşeală. A fost o scăpare. Nu-mi explic de ce n-a rămas acolo.. El a fost citit în Guvern, deci a fost asumat de Guvern, cred că dintr-o greşeală nu se regăseşte acolo", a spus Ecaterina Andronescu.

PNL a acuzat, joi, faptul că varianta legii educaţiei primită de parlamentari diferă de cea postată pe site-ul Guvernului şi că a fost modificată ulterior asumării răspunderii Guvernului pe această lege. Ulterior, varianta de pe site-ul Guvernului nu a mai putut fi accesată.

Joi seară, pe site-ul Parlamentului a apărut "forma asumată corectată" a legii educaţiei, fără a fi evidenţiate articolele corectate.

Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru legea educaţiei în forma aprobată de Executiv şi trimisă la Parlament, iar problemele tehnice privind necorelări de articole sunt rezolvate de către personalul administrativ, a afirmat premierul Emil Boc, adăugând că nu există forme diferite ale legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici