ANFP: Top cinci nereguli constatate în instituţiile publice

  • Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a întocmit un top al neregulilor constatate în instituţiile publice.
  • Şeful ANFP anunţă un control de fond care vizează problemele constatate.
2780 afișări
Imaginea articolului ANFP: Top cinci nereguli constatate în instituţiile publice

ANFP: Top cinci nereguli constatate în instituţiile publice

Potrivit unui comunicat al ANFP, printre neregulile constatate frecvent de către Corpul de control al instituţiei s-au evidenţiat aspecte comune multor instituţii şi autorităţi publice.

Astfel, stabilirea drept funcţii de natură contractuală, în loc de funcţii publice, a unor posturi ale căror atribuţii presupun realizarea de activităţi care implică exercitarea prerogativelor de putere publică este una dintre neregulile constatate.

De asemenea, stabilirea condiţiilor de ocupare pentru funcţiile publice vacante scoase la concurs fără a avea la bază o fişă de post corespunzătoare acelei funcţii publice completează topul neregulilor.

„Nerespectarea dispoziţiilor legale în cazul reorganizării activităţii: nerespectarea drepturilor funcţionarilor publici în cazul eliberării ca urmare a reducerii postului, întocmirea defectuoasă a fişelor de post corespunzătoare funcţiilor publice rezultate în urma reorganizării etc”, este o altă constatare a inspectorilor.

Totodată, aceştia au descoperit că „delegarea de atribuţii” – un instrument care asigură funcţionalitatea activităţii anumitor compartimente pentru o perioadă scurtă de timp - a fost transformată într-o modalitate de ocupare pe termen lung a unor funcţii publice, în special a unor funcţii publice de conducere.

O altă neregulă frecventă este nerespectarea dispoziţiilor legale în cazul ocupării prin exercitare cu caracter temporar a funcţiilor publice de conducere: neîndeplinirea condiţiilor de ocupare stabilite sau transformarea ocupării exercitării cu caracter temporar într-o modalitate de ocupare pe termen lung şi fără întrerupere a funcţiei publice de conducere vacante.

„În perioada următoare, vom demara un amplu proces de control de fond, în cadrul instituţiilor publice, pe problemele menţionate, dar şi pe altele. Înţelegerea, respectarea şi aplicarea corectă a legilor reprezintă condiţii de bază în asigurarea funcţionalităţii managementului resurselor umane”, este mesajul transmis de preşedintele ANFP, Liviu Mălureanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici