Angajaţii din penitenciare vor protesta de marţi purtând banderole negre pe braţ

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) decretează, începând de marţi, doliu pe termen nelimitat în toate penitenciarele, angajaţii fiind nemulţumiţi de Legea pensiilor, Codul Muncii, Legea salarizării şi diminuarea salariilor din sectorul bugetar.

49 afișări
Imaginea articolului Angajaţii din penitenciare vor protesta de marţi purtând banderole negre pe braţ

Angajaţii din penitenciare vor protesta de marţi purtând banderole negre pe braţ (Imagine: Ovidiu Vanghele/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, toţi cei 8.000 de membri SNLP din 40 de penitenciare vor purta începând de marţi, ora 6.30, banderole negre pe braţ, intrând oficial în doliu pe termen nelimitat.

"Banderolele se vor purta şi de către cei 1.000 de membri SNLP care vor participa în uniformă la mitingul din 27 octombrie 2010", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii susţin că vor intra în doliu pentru statul de drept, întrucât Constituţia a fost înlocuită cu derogări constituţionale, pentru sistemul penitenciar, pentru că angajaţilor le-au fost suprimate drepturile, pentru drepturi care le-au fost luate, pentru pensii, pentru Codul Muncii, întrucât ar fi fost instaurată munca forţata prin neplata orelor suplimentare dar şi pentru respectul profesional.

De asemenea, lucrătorii din penicenciare vor intra în doliu şi pentru sentinţele prin care s-au câştigat drepturi neacordate, pentru contractele colective, rezultatul unui "dialog social mort" şi pentru drepturile sindicale, care în opinia lor "urmează zidul morţii".

"Jumătate din viaţă trăim în penitenciar fără să ispăşim vreo pedeapsă, condiţiile de detenţie confundându-se cu condiţiile de muncă, iar sacrificiul nostru înseamnă siguranţa naţională! Şi noi vrem siguranţă. Siguranţa zilei de mâine! Nu vrem lux, vrem echitate!", se arată în comunicat.

Printre revendicările SNLP se numără modificarea proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, anularea diminuărilor salariale (se vor depune 8.000 de acţiuni în instanţă), plata orelor suplimentare şi a celor lucrate în repaus săptămânal sau de sărbători legale, planul de măsuri pentru diminuarea numărului de ore suplimentare şi preîntâmpinarea efectelor creşterii numărului de deţinuţi cu 50 la sută prin decizia Parlamentului European din 2008 dar şi respectarea regulamentelor, privind executarea misiunilor.

Sindicaliştii mai cer protecţia angajaţilor, acordarea de despăgubiri de risc, aplicarea de reguli europene şi pentru personal nu doar pentru deţinuţi, investiţii în penitenciarele care se năruie din cauza lipsei de personal, agenţii fiind nevoiţi să efectueze misiuni de pază câte 13 ore fără pauză şi modificări legislative în vederea reglementării regimului incompatibilităţilor, care ar fi fost eliminate pentru toţi funcţionarii publici, mai puţin pentru lucrătorii din penitenciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici