Angajaţii Oltchim au blocat din nou DN 64, timp de o jumătate de oră

Aproximativ 500 de angajaţi ai combinatului Oltchim au blocat, marţi, timp de o jumătate de oră, Drumul Naţional 64 Râmnicu Vâlcea - Drăgăşani, nemulţumiţi de anunţul privind disponibilizarea a peste 1000 de salariaţi.

198 afișări
Imaginea articolului Angajaţii Oltchim au blocat din nou DN 64, timp de o jumătate de oră

Angajaţii Oltchim au blocat din nou DN 64, timp de o jumătate de oră (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Marţi dimineaţă, angajaţii Oltchim au blocat DN 64, la ieşirea din Râmnicu Vâlcea spre Drăgăşani. După aproximativ o jumătate de oră, salariaţii au revenit la combinat, unde protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, fără a fi înregistrate incidente.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, oamenii sunt dezămăgiri de concluziile întâlnirii de luni de la sediul Ministerului Economiei dintre ministrul Varujan Vosganian cu conducerea şi sindicatele de la Oltchim şi administratorii judiciari.

"Răspunsurile primite din partea Ministerului Economiei i-au supărat şi oamenii cer în continuare ca guvernanţii să ofere răspunsuri în ceea ce priveşte soarta lor. Concedierile colective sunt soluţii pentru un faliment, nu pentru o insolvenţă. Trimiterea în şomaj a peste 1.000 de oameni nu este o soluţie, măsura este oricum ilegală, iar salariaţii îl aşteaptă în continuare la Râmnicu Vâlcea pe premierul Victor Ponta. Joi oricum vom merge noi la Bucureşti", a declarat Mihai Diculoiu.

Câteva sute de angajaţi ai Oltchim au blocat şi luni, dar şi pe parcursul săptămânii trecute, Drumul Naţional 64. Luni, oamenii au mers în marş spre zona de nord a oraşului, iniţial ei blocând DN 67 Râmnicu Vâlcea - Horezu - Târgu Jiu.

Tot luni, liderul sindical de la Olchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, a anunţat că pe listele de disponibilizări de la combinat sunt 1.020 de salariaţi, cerându-le acestora să nu semneze actele pe motiv că decizia de trimitere în şomaj este "ilegală".

Diculoiu a susţinut că hotărârea de disponibilizare luată de către administratorul judiciar este ilegală deoarece nu a fost elaborat planul de reorganizare a societăţii şi, în consecinţă, nu a fost aprobat de către Adunarea Generală a Creditorilor.

La rândul său, liderul sindicatului "Victoria" din cadrul combinatului Oltchim, Corneliu Cernev a confirmat că este vorba despre 1.020 de salariaţi care urmează să fie disponibilizaţi, iar o ordonanţă pentru plata salariilor restante "va intra în şedinţa de Guvern de miercuri".

"Salariile compensatorii se acordă conform contractelor colective de muncă. Angajaţii primesc 6, 12 sau 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Vom discuta timp de două săptămâni despre listele cu disponibilizări, acestea nu au fost făcute publice, dar există şi este vorba despre 1.020 de salariaţi din cadrul Oltchim care urmează să fie trimişi în şomaj. Ordonanţa pentru plata salariilor restante va intra în şedinţa de Guvern de miercuri", afirma Cernev.

Conducerea executivă a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, administratorii judiciari şi preşedinţii sindicatelor din societate s-au întâlnit, luni, la sediul Ministerului Economiei cu Varujan Vosganian, cu care au avut o discuţie privind perspectivele societăţii.

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

El a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici