Antal: Legea privind câinii era necesară. Dacă se aplică, în 6-9 luni problema va fi rezolvată

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră "bună şi necesară" legea care prevede că pot fi eutanasiaţi maidanezii care nu sunt adoptaţi în 14 zile lucrătoare, spunând că dacă aceasta va fi aplicată şi "se va face treabă", atunci în cel mult nouă luni problema va putea fi rezolvată.

348 afișări
Imaginea articolului Antal: Legea privind câinii era necesară. Dacă se aplică, în 6-9 luni problema va fi rezolvată

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Antal Arpad a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în municipiul Sfântu Gheorghe se va pune accent pe sterilizarea şi adopţia câinilor comunitari, şi nu pe eutanasierea lor, şi că municipalitatea doreşte să instituie şi "adopţia de internat", care va însemna că animalele vor putea să rămâne în adăpostul de la Câmpu Frumos, cu condiţia ca cei care le vor adopta să plătească lunar o sumă pentru întreţinerea lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Edilul consideră că, dacă legea va fi aplicată, atunci în cel mult nouă luni problema câinilor vagabonzi va fi rezolvată în oraş.

"Noi nu dorim să eutanasiem câinii sănătoşi, ci în continuare dorim să punem accent pe sterilizare şi pe adopţie. De la promulgarea legii, din momentul în care va apărea şi metodologia, dacă şi în celelalte localităţi se va face treabă, atunci această problemă se va rezolva în şase-nouă luni. Trebuia de mult reglementată problema câinilor fără stăpâni, nu trebuia să aşteptăm ca să moară un copil ca să se întâmple acest lucru", a spus Antal.

El a precizat că săptămâna viitoare va avea o şedinţă cu primarii din comunele limitrofe municipiului pentru a discuta, printre altele, şi despre posibilitatea finanţării unui adăpost comun pentru câinii fără stăpâni.

În anul 2009, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, împreună cu Asociaţia pentru animale "Nez Perce", a pus bazele unui adăpost ce respectă normele internaţionale de protecţie a câinilor fără stăpân. În prezent în acest adăpost sunt cazaţi aproximativ 130 de câini, iar de la deschidere şi până în prezent, circa 2.200 de câini au ajuns la acest azil, din care aproximativ 25 la sută au fost adoptaţi.

Potrivit estimărilor Primăriei, pe străzile din oraş sunt în jur de 150-200 de câini vagabonzi.

Curtea Constituţională a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a declarat că CC a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii privind câinii fără stăpân.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici