ANVSA: Mii de animale şi păsări din gospodării, moarte în urma inundaţiilor de săptămâna trecută

Mii de animale şi păsări din gospodării aflate în judeţele Olt, Argeş şi Vâlcea au murit la inundaţiile produse săptămâna trecută, când viitura a luat şi zeci de stupi, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

439 afișări
Imaginea articolului ANVSA: Mii de animale şi păsări din gospodării, moarte în urma inundaţiilor de săptămâna trecută

ANVSA: Mii de animale şi păsări din gospodării, moarte în urma inundaţiilor de săptămâna trecută (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au evaluat situaţia pierderilor de animale pe raza satelor şi comunelor afectate de inundaţii.

Conform datelor centralizate de ANSVSA, situaţia pierderilor de animale, păsări şi albine din gospodăriile localnicilor se prezintă astfel:

Judeţul Olt, localităţi afectate: Făgeţelu, Poboru, Icoana, Potcoava, Spineni, Coloneşti, Scorniceşti, Coloneşti, Icoana, Bărăşti
- Poboru: aproximativ 30 de stupi afectaţi (luaţi de viitură)
- Tătuleşti: aproximativ 50 de stupi afectaţi (luaţi de viitură)
- Făgeţelu: 300 de oi şi 180 de capre
- Coloneşti: 160 de porci, 40 familii de albine, 500 de păsări
- Icoana: 180 de păsări
- Bărăşti: o bovină

Judeţul Argeş, localităţile cele mai afectate Merişani, Bascov, Vedea, Babana
- Merişani: un porc, 200 de păsări
- Bascov: o capră, cinci câini, 30 de stupi, 984 de păsări
- Vedea: un cal, o capră, 50 de păsări, un porc
- Babana: o bovină, patru capre, 20 de porci, 500 de păsări
- Stolnici: 1.264 de păsări, un porc, 178 de iepuri
- Hârşeşti: 30 de purcei, 15 porci, 700 de păsări

Judeţul Vâlcea, localităţile cele mai afectate: Vaideeni, Lăpuşata, Alunu, Lăcusteni, Costeşti, Băbeni, Şirineasa, Vlădeşti, Perişani
- Vaideeni: două oi, o capră, 43 de porci, 452 de păsări
- Lăpuşata: 40 de păsări
- Alunu: 67 familii de albine
- Lăcusteni: 50 de păsări
- Costeşti: 50 de păsări
- Băbeni: 30 de păsări
- Şirineasa: 20 de păsări
- Vlădeşti: 48 de păsări
- Perişani: două bovine

ANSVSA mai precizează că în urma situaţiei de urgenţă generate de inundaţiile din judeţele Olt, Argeş şi Vâlcea, a întreprins, conform procedurilor, mai multe măsuri pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale, a celor transmise la om şi pentru controlul sanitar veterinar al produselor alimentare.

Astfel, s-au făcut demersuri ca toate cadavrele de animale să fie trimise către unităţile de neutralizare autorizate. De asemenea, s-au luat măsuri pentru asigurarea de adăposturi, hrană şi apă pentru animale.

Potrivit sursei citate, medicii veterinari zonali şi cei concesionari se află în zonele afectate, unde verifică, supraveghează, aplică măsurile necesare şi raportează permanent situaţia din teritoriu, pentru rezolvarea problemelor apărute din cauza acestor inundaţii.

Primăriile localităţilor afectate au fost informate cu privire la faptul că au obligaţia, conform prevederilor legale, să efectueze ecarisarea teritoriului, fiecare primărie având contract cu firmă de ecarisare. Totodată, au fost verificate stocurile de dezinfectante şi echipamentele de dezinfecţie care, în caz de necesitate, urmează a fi puse la dispoziţia consiliilor locale din zonă, mai precizează ANSVSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici