Aproape 100 de liceeni şi studenţi au vizitat staţia de epurare Glina, de Ziua Internaţională a Apei - FOTO

Aproape 100 de liceeni şi studenţi interesaţi de o carieră în inginerie sanitară, protecţia mediului sau servicii de apă şi canalizare au vizitat staţia de epurare a apelor uzate de la Glina, vineri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Apei.

733 afișări
Imaginea articolului Aproape 100 de liceeni şi studenţi au vizitat staţia de epurare Glina, de Ziua Internaţională a Apei - FOTO

Aproape 100 de liceeni şi studenţi au vizitat staţia de epurare Glina, de Ziua Internaţională a Apei (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Beneficiile staţiei de la Glina sunt protejarea mediului, precum şi reducerea riscurilor pentru sănătatea populaţiei, eliminând o serie de poluanţi, ca de exemplu aluminiu, azot, substanţe toxice şi microorganisme care conduc la boli precum febra tifoidă, dizenterie, hepatită", a declarat, cu acest prilej, directorul staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina, Radu State.

Directorul staţiei a mai spus că nămolul rezultat în urma procesului de epurare este transformat în biogaz şi, apoi, în energie electrică şi termică, asigurând o recuperare de 50 la sută din necesarul de energie al staţiei.

Vizita liceenilor şi studenţilor la Glina a fost organizată în parteneriat cu Colegiul Tehnic Energetic, Universitatea Ecologică, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.

Staţia de Epurare Ape Uzate Glina a fost preluată în operare de către Apa Nova Bucureşti în 11 iulie 2011, societatea investind, pentru acest proiect, peste 23 milioane lei numai în 2012.

Potrivit reprezentanţilor Apa Nova, necesitatea dezvoltării unui sistem complex de canalizare a fost resimţită încă din perioada anilor 1970 -1980. Ca urmare, în completarea casetei de sub râul Dâmboviţa, la mijlocul anilor '80, s-a început construirea unei staţii de epurare a apelor uzate în vecinătatea comunei Glina.

În 2004, Comisia Europeana şi Guvernul României au decis să participe la co-finanţarea proiectului semnând un memorandum de finanţare pentru reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Bucureşti - Faza 1.

Prima etapă de finanţare a staţiei de epurare Ape Uzate de la Glina a presupus fonduri nerambursabile ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) acordate de către Comisia Europeană, împrumuturi obţinute de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de către Primăria Municipiului Bucureşti şi garantate de Guvernul României.

Proiectul ISPA pentru reabilitarea staţiei de epurare a Municipiului Bucureşti - Faza 1 prevede epurarea completă a aproximativ 38 la sută din debitul estimat a fi colectat în reţeaua de canalizare răşenească pe timp uscat şi epurarea parţială a debitului suplimentar, în caz de precipitaţii.

Epurarea primară în linia unu constă în trecerea apei uzate prin: grătare rare, pompare, grătare dese, deznisipare şi decantare primară.

La sfîrşitul lunii februarie, Primăria Municipiului Bucureşti a organizat o licitaţie restrânsă, pentru atribuirea contractului de lucrări necesar extinderii staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina şi construcţia incineratorului de nămol, care ar urma să fie făcută în 40 de luni de la data atribuirii. Valoarea estimată a acestui contract este de 670.270.570 lei fără TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici