Aproape 500 de mineri, disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului

Aproape 500 de mineri au fost disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, conform programului de închidere a minelor, iar oamenii, ale căror contracte invididuale de muncă au încetat marţi, urmează să primească plăţi compensatorii.

383 afișări
Imaginea articolului Aproape 500 de mineri, disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului

Aproape 500 de mineri, disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Începând de marţi, 489 de angajaţi ai Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului - formată din minele neviabile Petrila, Paroşeni şi Uricani - au devenit şomeri.

"Începând cu data de astăzi, 8 octombrie, celor 489 de disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului le-a încetat contractul individual de muncă, aceştia urmând a-şi efectua formalităţile de lichidare. După încheierea acestor formalităţi vor intra în posesia plăţilor compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Domokos Laszlo, preşedintele Sindicatului "Huila" Valea Jiului, din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

Potrivit sursei citate, disponibilizările au loc conform programului de închidere a SNIMVJ, program avizat şi de Uniunea Europeană, până în 2018.

Domokos Laszlo a precizat că, potrivit contractului colectiv de muncă, cei 489 de disponibilizaţi beneficiază de plăţi compensatorii în sumă brută de 32.500 de lei.

"Disponibilizaţii vor primi ca plată compensatorie suma de 27.300 de lei de persoană, sumă care se va acorda într-o singură tranşă, în data de 15 octombrie. Aceştia vor beneficia şi de ajutor de şomaj, conform legii şomajului", a spus Domokos.

Liderul de sindicat a afirmat că disponibilizaţii nu vor beneficia de venit de completare, prin urmare nici de vechime.

"În cursul acestui an, Guvernul a modificat Ordonanţa 36, astfel că de venit în completare beneficiază numai salariaţii disponibilizaţi de la unităţi economice reclasificate conform unei liste publicate de INS, listă pe care nu se află şi SNIMVJ. Majoritatea celor disponibilizaţi vor beneficia pe o perioadă scurtă de şomaj, după care, îndeplinesc condiţiile de pensie la cerere", a completat Domokos Laszlo.

În urma ieşirilor din sistem, Inspectoratul Teritorial de Muncă va face în perioada următoare controale pentru a verifica dacă au rămas posturi descoperite care, odată rămase libere, ar putea pune în pericol activitatea la cele trei unităţi miniere.

"Încă din momentul în care s-a pus problema disponibilizării am solicitat Societăţii Naţionale de Închideri Mine să aibă în vedere acoperirea posturilor necesare pentru asigurarea securităţii atât a oamenilor, cât şi a zăcământului. Au fost mici probleme pentru că, iniţial, s-au făcut anumite liste cu cei care doreau să plece din sistem. Ulterior, listele au suferit modificări datorită faptului că nu mai beneficiau de venitul de completare şi nu-şi puteau face anii de pensie, parte dintre cei care doreau să se disponibilizeze s-au retras, iar listele s-au modificat", a declarat Ileana Bodea, şeful Serviciului Securitate şi Sănătate în Muncă Petroşani.

Potrivit conducerii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului au rămas posturi deficitare pe activitatea electro-mecanică şi de asemenea câteva posturi de artificieri, însă toate acestea vor fi completate în scurt timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici