Aproape o tonă de alimente expirate, retrase de ANPC. Comercianţii, amendaţi cu 1,2 milioane de lei

Aproape o tonă de alimente expirate au fost retrase, într-o săptămână, comercianţii fiind amendaţi cu 1,2 milioane de lei, de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), informează instituţia.

131 afișări
Imaginea articolului Aproape o tonă de alimente expirate, retrase de ANPC. Comercianţii, amendaţi cu 1,2 milioane de lei

Aproape o tonă de alimente expirate, retrase de ANPC, comercianţii amendaţi cu 1,2 milioane de lei (Imagine: Petrica Tanase/Mediafax Foto)

ANPC a desfăşurat, în perioada 9 - 13 februarie, acţiuni de control cu privire la modul de respectare a prevederilor legale la indicarea preţurilor la comercializarea produselor alimentare şi încadrarea în data durabilităţii minimale.

Au fost controlaţi 732 de operatori economici, constatându-se abateri la 622 (aproximativ 85%), şi a fost verificată o cantitate de aproximativ 141 de tone de produse alimentare, constatându-se că aproximativ 14 tone (10%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Inspectorii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 916 kg de produse alimentare în valoare de 10.000 de lei, produse improprii consumului uman, şi aplicarea a 459 de amenzi în valoare de 1.293.300 lei.

Vânzarea de aliment cu data de expirare depăşită a fost pricipala abatere constatată. Au fost găsite, printre altele, bere şi produse din carne expirate de la începutul lunii, ketchup expirat din 10 noiembrie 2014, vin expirat de cinci zile, dulciuri expirate de trei luni şi cafea expirată de un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici