Aproape un sfert dintre europenii mai mari de 15 ani au fumat canabis

Aproape un sfert dintre europenii adulţi au fumat cel puţin o dată în viaţă canabis, în timp ce unul din 15 a făcut-o chiar în ultimul an, relevă studiul denumit "Situaţia drogurilor în Europa" şi realizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie.

14 afișări
Imaginea articolului Aproape un sfert dintre europenii mai mari de 15 ani au fumat canabis

Aproape un sfert dintre europenii mai mari de 15 ani au fumat canabis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Estimările prezentate în studiul OEDT dat publicităţii miercuri se referă la populaţia adultă a Europei (cetăţenii cu vârste între 15 şi 64 de ani) şi se bazează pe cele mai recente date disponibile, luate din sondaje realizate între anii 2004 şi 2008.

Conform studiului, cel puţin 75,5 milioane de europeni adulţi, reprezentând 22,5 la sută din total, au consumat măcar o dată în viaţă canabis. Aproximativ 23 de milioane de europeni adulţi, reprezentând 6,8 la sută din total sau o treime din consumatorii pe parcursul vieţii, au făcut-o în ultimul an, iar circa 12,5 milioane (3,7 la sută din totalul populaţiei) au făcut-o în ultima lună, relevă sondajul OEDT.

Din studiu reiese că aproximativ 14 milioane de europeni adulţi, reprezentând 4,1 la sută din numărul total al locuitorilor de pe continent, au consumat măcar o dată în viaţă cocaină.

Patru milioane de europeni au făcut-o în ultimul an, iar jumătate dintre aceştia în ultima lună, susţin realizătorii studiului.

Ecstasy a fost consumat măcar o dată pe parcursul vieţii de aproximativ 11 milioane, reprezentând 3,3 la sută din numărul total al europenilor adulţi. Aproximativ 2,5 milioane au făcut-o în ultimul an.

Amfetaminele au ajuns măcar o dată în viaţă la aproximativ 12 milioane, reprezentând 3,7 la sută din europenii adulţi. Aproximativ două milioane dintre aceştia au luat amfetamine în ultimul an.

Autorii studiului nu au putut estima numărul consumatorilor de opiacee, categoria de droguri obţinute din opium în care se încadrează şi heroina. Ei estimează însă că în Europa există un număr cuprins între 1,2 şi 1,5 milioane de europeni care sunt "consumatori problematici".

"Decesele induse de droguri au reprezentat 4 la sută din numărul total al deceselor în rândul europenilor cu vârste între 15 şi 39 de ani, opiaceele fiind constatate în trei sferturi din cazuri. (Ele reprezintă, n.r.) Principalul drog în peste 50 la sută din toate cererile de tratament. Aproximativ 670.000 de consumatori de opiacee au beneficiat de tratament de substituţie în 2008", se mai arată în studiul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici