Aproximativ 4.900 de elevi din 136 de centre nu susţin proba de bacalaureat din cauza grevei - VIDEO

Aproximativ 4.900 de elevi din cei aproape 31.000 programaţi nu susţin, joi, proba de competenţe digitale la bacalaureat, testarea fiind afectată din cauza grevei în 136 din cele 886 de centre de evaluare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu.

112 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 4.900 de elevi din 136 de centre nu susţin proba de bacalaureat din cauza grevei - VIDEO

Aproximativ 4.900 de elevi din 136 de centre nu susţin proba de bacalaureat din cauza grevei (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au intrat, joi, în grevă generală de o zi, nemulţumite de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, de disponibilizările anunţate şi de noua Lege a educaţiei.

Protestul nu afectează însă toate şcolile şi centrele de evaluare în care este susţinută proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Unii profesori din câteva judeţe au decis să nu susţină acţiunile de protest, astfel că în unele şcoli cursurile se desfăşoară normal, iar în 750 de centre de evaluare are loc proba de competenţe digitale de la examenul de bacalaureat.

Joi trebuiau să susţină proba de bacalaureat aproape 31.000 de elevi, în 886 de centre de evaluare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că aproximativ 4.900 de elevi nu susţin proba de bacalaureat din cauza grevei profesorilor, protestul afectând 136 din cele 886 de centre de evaluare.

De asemenea, peste 100 de cadre didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat au cerut să fie înlocuite pentru că participă la grevă.

Melania Vergu preciza, marţi, că greva nu va afecta 10 judeţe, respectiv Buzău, Bistriţa, Bihor, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Satu Mare şi Vâlcea.

Video Stirileprotv.ro

Secretarul de stat şi preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat, Oana Badea, declara că 750 de centre de evaluare îşi vor desfăşura activitatea normal în a patra zi a probei de evaluare a competenţelor digitale, fapt care arată că o parte din cadrele didactice au acceptat să participe la această evaluare.

Ministerul Educaţiei a transmis, miercuri, o notă inspectoratelor şcolare în care sunt precizate măsurile pe care conducerile unităţilor de învăţământ trebuie să le ia joi, în timpul grevei generale, întrucât această acţiune "nu înseamnă lacăt pe şcoli". Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat că directorii unităţilor de învăţământ vor lua act de decizia cadrelor didactice din unitatea respectivă de a-şi exercita dreptul legal la grevă şi, în funcţie de aceste decizii, vor stabili orarul elevilor în ziua de joi.

Examenul va continua vineri, când sunt aşteptaţi să participe 20.593 de candidaţi şi apoi luni, 26 aprilie (12.380 de candidaţi), marţi, 27 aprilie (7.693 candidaţi), miercuri, 28 aprilie (4.272 candidaţi) şi joi, 29 aprilie (2.207 candidaţi).

Şi studenţii au fost sfătuiţi de reprezentanţii lor să nu intre la cursuri joi, când profesorii sunt în grevă, nemulţumiţi de forma Legii educaţiei aprobată de Guvern.

Luna martie a reprezentat debutul acţiunilor de protest ale cadrelor didactice, care anunţau că nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor. În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ au organizat un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest. Tot în 25 martie au fost suspendate cursurile în şcoli, pentru dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu fusese trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.

Sindicaliştii din învăţământ au avertizat că dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici