Arad: Fraudă de 3,5 milioane euro la o firmă care exporta fictiv electronice, pentru deducerea TVA

Comisarii Gărzii Financiare Arad au descoperit o fraudă de 3,5 milioane euro la o firmă locală care a înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive privind livrări de eletronice şi software către firme din UE, scopul fiind deducerea ilegală de TVA, în acest caz fiind sesizată DNA.

285 afișări
Imaginea articolului Arad: Fraudă de 3,5 milioane euro la o firmă care exporta fictiv electronice, pentru deducerea TVA

Arad: Fraudă de 3,5 milioane euro la o firmă care exporta fictiv electronice, pentru deducerea TVA (Imagine: Shutterstock)

Surse din cadrul Gărzii Financiare Arad au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că firma verificată are ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul al produselor electronice şi programelor pentru calculatoare, iar reprezentanţii societăţii au înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni comerciale fictive cu scopul de a obţine ilegal de la stat rambursări de TVA.

"Firma făcea parte dintr-un circuit amplu creat în scopul fraudării bugetului de stat, prin întocmirea minuţioasă de documente justificative fictive privind operaţiuni comerciale înregistrate şi declarate pe întreg lanţul de fraudă", au declarat sursele citate.

Potrivit documentelor descoperite în firmă, operaţiunile se refereau la achiziţionarea de produse electronice, componente IT şi software de la o societate din Harghita, precum şi livrarea acestora mai departe către societăţi comerciale din ţări ale Uniuni Europene.

Comisarii au mers pe firul tranzacţiilor evidenţiate în contabilitate şi au constatat că acestea nu există în realitate, fapt confirmat şi reprezentanţii firmelor menţionate în acte ca beneficiare ale livrărilor.

“Nu există nici documente privind transportul produselor sau documente bancare privind plăţile către societatea comercială din Arad”, au precizat sursele citate.

Firma din Arad a reuşit deja să obţină de la statul român o rambursare de TVA în sumă de un milion de euro şi era în proceduri pentru o sumă de peste două milioane de euro.

Prejudiciul total calculat este de 15,3 milioane de lei, respectiv aproximativ 3,5 milioane de euro.

Pe numele reprezentanţilor societăţii comerciale, comisarii Gărzii Financiare au întocmit şi înaintat la DNA o sesizare penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici