Arafat: Amintirea preferată din cei 20 de ani ai SMURD este prima intervenţie

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, marţi, la Cotroceni, că aminterea sa preferată din cei 20 de ani de istorie a SMURD este legată de prima intervenţie la care a plecat şi a observat că practic începe să facă ceva.

137 afișări
Imaginea articolului Arafat: Amintirea preferată din cei 20 de ani ai SMURD este prima intervenţie

Arafat: Amintirea preferată din cei 20 de ani ai SMURD este prima intervenţie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Amintirea preferată este cea a primei intervenţii în care am plecat şi am observat că începem să facem ceva", a povestit Arafat, adăugând că apoi fiecare pacient salvat a reprezentat în sine o amintire plăcută.

Întrebat de jurnalişti cum a avut puterea de a lupta pentru crearea şi dezvoltarea SMURD, Raed Arafat a spus că a ştiut că este o idee corectă şi că a fost sprijinit, ceea ce i-a dat mai multă putere de a lupta.

"Fiecare persoană are puterea ei de a lupta sau, dacă nu, cedează. Cred că în acest caz nu a fost vorba de a ceda, ci mai degrabă dacă ai o idee corectă şi ştii că are cine să te sprijine - pentru că nu am fost singur - ajungi să te lupţi. Şi depinde câtă putere ai să te lupţi. În partea aceasta, eu zic că puterea există încă", a spus Raed Arafat.

El a mai adăugat că îşi doreşte ca în următorii ani să vadă cât mai mulţi tineri venind să lucreze la SMURD şi a apreciat că cel mai important este ca acest serviciu să funcţioneze pe principiile pe care a fost creat: "pacientul în centru şi în interesul cetăţeanului şi al pacientului".

Întrebat cum poate funcţiona SMURD într-un sistem medical care are probleme, Raed Arafat a spus că nu se poate compara acest serviciu cu un spital, deoarece este vorba despre o structură mixtă.

Pe de altă parte, el a subliniat că în ultima vreme SMURD a primit sprijin guvernamental consistent la nivelul dotării, ceea ce s-a întâmplat şi cu sistemele de ambulanţă al căror nivel calitativ s-a îmbunătăţit.

"E adevărat încă nu am ajuns la capătul drumului ca să putem să spunem că avem un sistem perfect. Suntem pe cale de a-l perfecţiona", a spus Arafat, care a adăugat că este nevoie ca serviciul să se extindă în celelalte judeţe, că este nevoie de mai multe echipe în anumite judeţe şi de dezvoltarea componentei aeriene a SMURD.

La rândul său, doctorul Simona Bratu, care a început să lucreze la SMURD Târgu Mureş în 1990 şi a lucrat ca voluntar primii şase ani, a relatat că la început proiectul doctorului Arafat i s-a părut un "proiect science fiction".

"Prima ambulanţă era un Opel Kadett, maşina privată a doctorului Arafat şi noi ne înghesuiam pe bancheta din spate studenţi fiind. Eu am tras chiar o minciunică, pentru că mă gândeam că dacă spun că sunt studentă am şanse mai puţine. Asistentele erau mai căutate chiar în perioada de început şi i-am spus doctorului Arafat că sunt asistentă. La un an după am terminat Medicina şi când l-am invitat la absolvire m-a întrebat dacă sunt medic sau asistent, apoi m-a invitat să lucrez cu el", îşi aminteşte Simona Bratu, spunând că practic a continuat ideea unui om care a avut curaj.

Preşedintele Traian Băsescu a conferit, marţi, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler lui Hajdu Gabor, fost ministru al Sănătăţii. De asemenea, şeful statului i-a decorat cu Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler cu însemne pentru civili, pe prof. dr. Mircea Chiorean, dr. Cristian Boeriu, dr. Simona Bratu şi dr. Henri Julien, general în rezervă.

Traian Băsescu a mai conferit Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler colonelului în rezervă Liviu Nicu şi medalia "Meritul Sanitar" clasa a III-a asistentului medical principal Anamaria Szabo şi asistentului medical principal Hajnal Vass.

La finalul ceremoniei, preşedintele a spus că prin conferirea acestor decoraţii doreşte să sublinieze importanţa SMURD, "care a devenit extrem de performant şi de apreciat de români".

La ceremonie au luat parte consilieri prezidenţiali, familiile celor decoraţi, precum şi miniştrii Traian Igaş şi Cseke Attila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici