Arafat, la inaugurarea dispeceratului comun ISU-SAJ Argeş: Scurtăm timpul de reacţie şi intervenţie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, vineri, la Piteşti, la inaugurarea dispeceratului comun al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă, că astfel se scurtează timpul de reacţie şi de intervenţie în situaţiile de urgenţă.

170 afișări
Imaginea articolului Arafat, la inaugurarea dispeceratului comun ISU-SAJ Argeş: Scurtăm timpul de reacţie şi intervenţie

Raed Arafat (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Potrivit sursei citate, deciziile privind soluţionarea eficientă a situaţiillor de urgenţă de pe teritoriul judeţului se iau integrat, fiind mărită capacitatea operaţională a unităţilor de intervenţie.

"Din punctul nostru de vedere, cooperarea între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi serviciile de ambulanţă este extrem de importantă. Dacă până acum fiecare avea propriul dispecerat, se luau deciziile separat şi nu ştia unul ce a făcut celălalt, acum, fiind împreună în acelaşi loc, scurtăm timpul de reacţie, scurtăm timpul de intervenţie şi deciziile pot să fie decizii integrate. Mai este şi un aspect economic pe care trebuie să-l luăm în considerare, cu un singur dispecerat poţi să dezvolţi mult mai bine din punct de vedere tehnic. Nu mai trebuie să dezvolţi două sedii, dezvolţi un singur sediu, în care sunt toţi împreună", a declarat Raed Arafat.

La inaugurare a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Constantin Cătălin Chiper, care a apreciat că dispeceratul comun va evita situaţii în care la cazuri de urgenţă au ajuns şi ambulanţe SMURD şi salvări ale SAJ Argeş, fiind astfel exclusă risipa de resurse la intervenţii, iar secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că în ultimii ani au fost deschise în ţară 34 de dispecerate judeţene comune, procesul având termen de finalizare anul 2014.

Dispeceratul comun ISU-SAJ funcţionează în clădirea pompierilor militari argeşeni, unde sunt preluate de către operatori apelurile de urgenţă 112 din competenţa celor două structuri, sub coordonarea unui medic, iar la urgenţele medicale intervin echipaje SMURD sau ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Dispeceratul comun a fost realizat în baza unei colaborări între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, proiectul având ca scop eficientizarea dispecerizării şi coordonării unitare a resurselor umane şi materiale, armonizarea procedurilor de lucru specifice gestionării urgenţelor în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă şi primului ajutor calificat în faza prespitalicească, îmbunătăţirea intervenţiei medicale de urgenţă şi realizarea unui management unitar de preluare a cazurilor la nivel judeţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici