Arafat se ceartă pe Facebook cu un post TV pe subiectul Ro-Alert: „Putem spune că prostia ucide”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a reacţionat pe pagina sa de Facebook ca urmare a materialelor critice lansate de postul de televiziune Realitatea cu privire la sistemul Ro-Alert şi aplicaţia DSU şi le atribuie acestora ”rea-credinţă şi interesele ascunse”.

847 afișări
Imaginea articolului Arafat se ceartă pe Facebook cu un post TV pe subiectul Ro-Alert: „Putem spune că prostia ucide”

Arafat se ceartă cu un post TV pentru Ro-Alert: „Putem spune că prostia ucide”

„Realitatea TV si Realitatea Net au decis sa loveasca in sistemele de avertizare folosite de noi la acest moment si anume Ro-Alert si aplicatia DSU. Dupa ce au atacat Ro-Alert fara sa aiba un motiv decat rea credinta si interesele ascunse ale unor participanti si moderatori de emisiuni, acum s-au pus pe aplicatia DSU care incearca sa o discrediteze, fara sa aibe vreo calificare in acest domeniu si fara macar sa inteleaga despre ce vorbesc. Am vazut pe unii precum Hoandra si cativa acoliti cum abereaza intr-o emisiune vineri seara amestacand aplicatia DSU cu Ro-Alert si cu alte chestiuni care nu au nici un inceput si nici un sfarsit”, a scris şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina sa de Facebook.

„A devenit o crima daca cineva face ceva in Romania. Faptul ca prin Fundatia pentru SMURD am finantat o aplicatie care a fost pusa la dispozitia DSU si IGSU pentru informarea si avertizarea populatiei nu este ok din punctul de vedere al capatelor foarte luminate din Realitatea TV. In capul lor orice actiune trebuie sa ascunda un interes meschin si cum ei nu pot sa se gandeasca decat in acest mod, oricine face ceva dezinteresat este un excroc. De exemplu, daca cineva ia bani de la firmele de tutun ca sa faca reclama mascata tutunului in emisiunile lui, persoana respectiva este una onesta si corecta. Iar daca altcineva colecteaza fonduril si le investeste in interesul publicului, atunci sigur persoana respectiva nu este onesta si sigur persoana respectiva ascunde ceva meschin. Aceasta este logica dupa care functioneaza unii "jurnalisti" si "experti" care activeaza in platoruile Realitatii si stau sa cometeze subiecte de care nu au nici un habar”, spune Arafat.

Şeful DSU explică faptul că aplicaţia departamentului său este una gratuită, complementară sistemului Ro-Alert, folosit doar în situaţii extreme şi că, dacă rolul aplicaţiei DSU este unul preponderent educativ, al sistemului Ro-Alert este, aşa cum îi spune şi numele, unul de avertizare rapidă.

El consideră o dovadă în favoarea sistemului creat de DSU faptul că aplicaţia a fost descărcată de sute de mii de persoane, semn că aceştia o găsesc utilă şi atrage atenţia că rolul presei este de a informa corect, arătându-se afectat că au început de două zile atacurile împotriva Ro-Alert, ceea ce va duce la vulnerabilizarea sistemului şi la scăderea încrederii populaţiei în el.

Şeful DSU spune că ”acţiunea aşa-zişilor jurnalişti şi experţi este exemplul concret prin care putem spune că inconştienţa şi prostia pot ucide” remarcă faptul că, totuşi ”abordarea nerealistă a celor de la Realitatea nu a avut ecou” în restul instituţiilor media.

Ulterior, într-un comunicat de presă, DSU a precizat: "Costurile privind realizarea aplicaţiei DSU provin din contribuţiile “2% din impozit” asigurate Fundaţiei pentru SMURD, sume redirecţionate din impozitele cetăţenilor, astfel încât putem spune că Aplicaţia DSU NU a consumat fonduri bugetare sau publice. NU EXISTĂ "soft cu date personale la liber" atunci când facem referire la aplicaţia DSU."

În ultimele zile au existat mai multe critici la adresa sistemului Ro Alert, deoarece acesta nu a putut să anunţe producerea tornadei din Dâmboviţa.

Ulterior, Raed Arafat a transmis că a discutat cu reprezentanţii ANM şi s-a stabilit introducerea în sistemul Ro-Alert a mai multor fenomene meteorologice precum vijeliile sau situaţiile care se pot transforma în cod roşu.

Pentru prima dată s-a vorbit despre crearea asistemului Ro-Alert în luna septembrie 2017, după ce o furtună puternică a produs cinci decese în judeţul Timiş.

Un an mai târziu, la finalul lunii septembrie 2018, au avut loc primele probe ale sistemului de alertare.

Pentru crearea sistemului de avertizare au fost alocate şase milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici