Armata va fi dotată cu peste 1.000 de noi blindate de tip uşor

Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul primei etape a programului de înzestrare a Armatei cu Autovehicule tactice blindate de tip uşor (ATBTU).

386 afișări
Imaginea articolului Armata va fi dotată cu peste 1.000 de noi blindate de tip uşor

Oshkosh Defense, Sursa Foto

Potrivit unui comunicat al MApN, procedura aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configuraţii, varianta de bază şi opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Costurile estimate de achiziţie a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA.

Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual, în limita creditelor de angajament şi a creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naţionale.

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacităţii de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip uşor, denumite în continuare ATBTU, cu performanţe ridicate, pentru care fabricaţia unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea şi mentenanţa ATBTU pe durata ciclului de viaţă trebuie să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activităţi şi în situaţii de criză sau război, pentru Armata României”, se arată în comunicat.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare, care va fi înaintat Parlamentului României pentru dezbatere şi adoptare.

Potrivit proiectului, jurisdicţia poliţiei militare va fi aplicabilă numai asupra personalului Ministerului Apărării Naţionale aflat în obiectivele militare sau în zonele militare restricţionate, la bordul navelor sau aeronavelor, precum şi pentru protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului şi a bunurilor acesteia.

„Atribuţiile poliţiei militare sunt stabilite în principal, în următoarele domenii: respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare de către personalul MApN, precum şi de către personalul militar străin participant la activităţi pe teritoriul naţional conform acordurilor şi protocoalelor semnate la nivel de stat; sprijinul manevrei şi mobilităţii, al controlului şi îndrumării circulaţiei autovehiculelor şi coloanelor militare; asigurarea protecţiei personalului armatei, a securităţii obiectivelor militare şi a zonelor militare restricţionate din responsabilitatea Ministerului Apărării Naţionale, pe timp de pace; cercetarea infracţiunilor săvârşite de personalul militar din Ministerul Apărării Naţionale, prin stabilirea atribuţiilor ofiţerilor care vor îndeplini, în cadrul parchetelor militare, sub conducerea şi coordonarea procurorilor militari, activităţi specifice organelor de cercetare penală speciale”, arată ministerul.

Potrivit proiectului de act normativ înaintat Parlamentului, pe timpul stării de urgenţă, poliţia militară va continua să îndeplinească misiunile şi să exercite atribuţiile specifice de pe timp de pace, iar numai la solicitare, va putea îndeplini misiuni în sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, conform legislaţiei în vigoare.

De asemenea, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind sprijinirea entităţilor stabilite în România în vederea participării la proiecte de colaborare susţinute financiar prin intermediul Fondului European de Apărare (EDF).

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale este desemnat ca autoritate naţională responsabilă de semnarea şi aprobarea documentelor necesare pentru susţinerea proiectelor de cercetare-dezvoltare de interes naţional, finanţate prin EDF.

„Până în prezent, mai multe entităţi industriale, de cercetare şi universitare din România sunt implicate în proiecte care au fost desemnate să primească finaţare EDF, în urma competiţiilor defăşurate anual. De aceea, la nivel naţional, este necesară adoptarea acestui proiect de act normativ pentru a reglementa responsabilităţile autorităţilor publice relevante, ce rezultă din Regulamentul EDF, astfel încât să poată fi susţinută mai bine participarea entităţilor stabilite în România la proiecte finanţate prin acest program european”, transmite MApN.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici