Asociaţia Elevilor din Constanţa dă Guvernul în judecată şi cere anularea HG care blochează reducerile pentru transport judeţean

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a chemat în intanţă Guvernul, Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării şi cere anularea HG nr. 309/1996, despre care elevii spun că blochează acordarea reducerilor pentru transportul judeţean.

402 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Elevilor din Constanţa dă Guvernul în judecată şi cere anularea HG care blochează reducerile pentru transport judeţean

Asociaţia Elevilor din Constanţa dă Guvernul în judecată şi cere anularea HG care blochează reducerile pentru transport judeţean

AEC a început demersurile pentru obţinerea reducerilor elevilor la transportul judeţean în urmă cu un an şi jumătate, însă după mai multe discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, AEC a apelat la instanţă. Tribunalul Constanţa a respins cererea iniţială, motivând că nu este de responsabilitatea Consiliului Judeţean să acorde reducerile, deoarece actele normative pe care se bazează aceste reduceri ţin de Ministerul Educaţiei.

„Motivul pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicţie legislativă. Art. 84 din Legea educaţiei prevede dreptul elevilor la „tarif redus” pentru transportul judeţean. Acest drept presupune obligaţia operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceştia să primească din partea consiliilor judeţene, compensaţii de serviciu public care să acopere pierderile suferite. Acest procedeu a fost adoptat de România şi prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană. Totuşi, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), „elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare”, se arată într-un comunicat transmis miercuri, presei, de AEC.

Potrivit AEC, este o contradicţie, deoarece presupune faptul că unităţile de învăţământ primesc banii pentru aceste reduceri, şi nu operatorii.

„Din 1996 şi până în momentul de faţă, din discuţiile purtate în decursul acestui an cu reprezentanţii direcţiei de finanţe a MEC, nu s-au acordat niciodată bani către şcoli în vederea decontării reducerilor elevilor la transportul judeţean. Atragem atenţia asupra faptului că, din cauza neglijenţei persoanelor responsabile din cadrul administraţiei publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educaţiei, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare şi produce efecte dăunătoare în ceea ce priveşte asigurarea accesului liber la educaţie pentru toţi copiii”, potrivit AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis încă din luna aprilie o cerere către Guvern, prin care solicită abrogarea acestui act normativ, alături de un draft pentru o nouă Hotărâre de Guvern care să aprobe normele de aplicare pentru reducerile elevilor, adaptate la contextul economic şi juridic actual.

„Din cauza faptului că nu am primit un răspuns, la începutul acestei săptămâni, Asociaţia Elevilor din Constanţa a iniţiat o acţiune în anularea acestui act normativ. Solicităm, pe acestă cale, domnului prim-ministru al României, Ludovic Orban, dar şi doamnei ministru al educaţiei şi cercetării, Cristina-Monica Anisie, să introducă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 şi instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor”, potrivit AEC.

Taguri:
aec,
guvern,
transport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici