Asociaţie de elevi: Statutul Elevului nu poate fi modificat fără respectarea legii

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la modificările propuse în Comisia de Dialog Social asupra Statutului Elevului şi aminteşte faptul că niciun act normativ nu poate fi modificat fără respectarea Legii nr. 52/2003

207 afișări
Imaginea articolului Asociaţie de elevi: Statutul Elevului nu poate fi modificat fără respectarea legii

Asociaţie de elevi: Statutul Elevului nu poate fi modificat fără respectarea legii

Potrivit unui comunicat transmis luni, de AEC, a fost comunicat Comisiei de Dialog Social din Ministerul Educaţiei un proiect de ordin de ministru ce îşi propune modificarea Statutului Elevului.

„La nivelul proiectului sunt prevăzute multiple schimbări, care au în vedere în principal înlocuirea pasajelor ce fac referire la semestre. În data de 22 decembrie, Ministerul Educaţiei propusese Comisiei de Dialog Social un proiect ce viza tot modificarea Statutului Elevului, dar ce conţinea multiple prevederi controversate, nelegale, şi abuzive, criticate de organizaţia noastră. Până la momentul actual, Ministerul Educaţiei nu a publicat pe site niciun proiect de ordin de ministru de modificare a Statutului Elevului. Punem în vedere Ministerului Educaţiei faptul că Legea nr. 52/2003 reglementează în mod obligatoriu punerea în consultare publică a proiectelor de ordin de ministru. Amintim faptul că această procedură este una distinctă de procedurile Legii dialogului social, şi că punerea unui ordin în discuţie în comisiile de dialog social nu înlătură obligaţia Ministerului Educaţiei de a respecta Legea nr. 52/2003”, transmite AEC.

Elevii consideră fundamental pentru democraţie ca principiile transparenţei decizională să fie respectate în orice context, dar mai ales atunci când este vorba de un act normativ ce prevede drepturile beneficiarilor primari ai educaţiei.

„În cazul în care Ministerul Educaţiei va dori să creeze un precedent periculos, prin modificarea Statutului Elevului fără respectarea legii, nu vom ezita să demarăm acţiuni judiciare în vederea anulării ordinului, precum şi acţiuni penale împotriva tuturor persoanelor, demnitari sau funcţionari, responsabile pentru adoptarea actului cu încălcarea prevederilor legale. Mai mult, amintim faptul că, în contextul elaborării Statutului Elevului, este obligatorie şi consultarea asociaţiilor independente ale elevilor, conform Legii nr. 1/2011. Am luat la cunoştinţă dorinţa Ligiei Deca de a cenzura, în noile legi ale educaţiei, vocea reprezentanţilor elevilor, dar dorim să îi amintim faptul că aceste noi legi nu sunt în vigoare, şi până la adoptarea lor, este obligată să respecte legile ţării”, mai spun elevii din cadrul AEC.

Aceştia solicită Ministerului Educaţiei să respecte Legea nr. 52/2003.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici