Asociaţie: Statul român, condamnat la CEDO pentru că nu a răspuns într-un caz de violenţă cibernetică. La cât se ridică daunele

  • Autorităţile române nu au răspuns sesizării unei femei care s-a plâns de violenţă în familie şi de cyber-violenţă din partea fostului soţ
  • Asociaţia VeDem Just anunţă că România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului
  • Femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale
2549 afișări
Imaginea articolului Asociaţie: Statul român, condamnat la CEDO pentru că nu a răspuns într-un caz de violenţă cibernetică. La cât se ridică daunele

Sursa FOTO: Profimedia

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia VeDem Just, România a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, marţi, pentru că autorităţile nu au răspuns sesizării reclamantei care s-a plâns de violenţă în familie şi de cyber-violenţă din partea fostului soţ.

O femeie a formulat mai multe plângeri împotriva soţului pentru violenţă domestică: a invocat faptul că a fost ameninţată cu moartea, apoi a fost lovită ca să îşi retragă plângerea de la poliţie. După divorţ a invocat faptul că el a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – şi a făcut copii ale conversaţiilor sale private, ale documentelor şi ale fotografiilor. Parchetul a clasat cauza pe motiv că ameninţarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenţei a fost formulată tardiv.

După epuizarea căilor de atac interne, femeia s-a adresat Curţii de la Strasbourg. Judecătorii europeni au constatat că autorităţile naţionale nu au anchetat faptele de violenţă domestică. Totodată, s-a clarificat faptul că cyber - violenţa este recunoscută în prezent ca un aspect al violenţei împotriva femeilor şi fetelor şi că poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidenţialităţii informatice, a intruziunii în computerul victimei şi a preluării, distribuirii şi manipulării de date şi imagini cu caracter personal.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private, de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ca urmare, femeia va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici