Aspretele, cel mai rar peşte din Europa, trăieşte în România

Enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar peşte din Europa, a fost găsit în România, în munţii Făgăraşului.

6507 afișări
Imaginea articolului Aspretele, cel mai rar peşte din Europa, trăieşte în România

FOTO: Alex Găvan

Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan.

Este singurul loc din lume unde încă mai supravieţuieşte această specie considerată fosilă vie şi, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. 

În perioada 10-1616 octombrie 2022 s-a desfăşurat cea mai amplă acţiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea şi în râurile Argeş şi Doamnei) şi până astăzi.

Echipă de 9 biologi

Echipa a inclus şi 9 biologi specializaţi în peşti, a realizat în râul Vâlsan nu mai puţin de 21 de staţii de pescuit ştiinţific (anterior realizându-se un maximum de 8 staţii per sesiune), dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspretele.

Operaţiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din Aspretele Trăieşte, un amplu proiect de salvare de la dispariţie şi de conservare a speciei, iniţiat de către alpinistul Alex Găvan în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 - 8035m, al şaptelea munte de peste 8000 de metri pe care l-a urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

Proiectul este dezvoltat şi desfăşurat de către Fundaţia Alex Găvan în parteneriat cu Fauna& Flora International, prima organizaţie de conservare a vieţii sălbatice înfiinţatăîn lume (1903).

Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat şi ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut.

Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populaţia de asprete ar număra între numai 10 şi 15 exemplare.

Mai multe informaţii, AICI

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici