Atenţie la căpuşe! Medicul Virgil Musta avertizează că numărul persoanelor muşcate de insecta periculoasă este în creştere

  • Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara trage un semnal de alarmă şi îi îndeamnă pe români să fie atenţi la căpuşe.
  • Numărul persoanelor care se adresează spitalului timişorean este în creştere, spune Musta.
2757 afișări
Imaginea articolului Atenţie la căpuşe! Medicul Virgil Musta avertizează că numărul persoanelor muşcate de insecta periculoasă este în creştere

Atenţie la căpuşe! Medicul Virgil Musta avertizează că numărul persoanelor muşcate de insecta periculoasă este în creştere

Potrivit specialiştilor, căpuşele sunt insecte parazite ce se hrănesc cu sânge, iar prin muşcătură poate fi transmisa bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odata fixată pe piele, căpuşa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie între 24 si 72 de ore pentru a infecta gazda.

„Prima măsura de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, dupa ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutam o eventuala excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toata suprafaţa corpului, chiar şi prin par. Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem”, a explicat Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase, de la Spitalul Dr. Victor Babeş Timişoara.

În cazul în care căpuşa este depistată după câteva zile, sunt necesare un consult medical şi tratament. Boala Lyme începe într-un interval cuprins între 3 şi 30 de zile de la contact. Specialiştii mai spun că bolnavii au dureri de cap, de muşchi şi de oase, dar şi o oboseală accentuată. Dacă nu este tratată la timp, boala poate afecta articulaţiile, inima şi sistemul nervos.

De aceea, medicii le recomandă oamenilor să fie precauţi.

„De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne aşezăm pe o patură, nu direct pe iarbă, şi, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situaţia în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpuşa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara şi să ne inspectam pielea. Să utilizam spray-uri anticăpuşă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpuşe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpuşă şi nu ştim de cât timp este pe piele, dacă nu am reuşit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul muşcăturii de căpuşă”, a precizat Virgil Musta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici