Augustin Lazăr anunţă că luni va cere instituţiilor abilitate să sesizeze CCR pe OUG din justiţie

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că, probabil luni, Ministerul Public va cere instituţiile abilitate de a sesiza Curtea Constituţională fie cu conflict de natură constituţională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei.

639 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr anunţă că luni va cere instituţiilor abilitate să sesizeze CCR pe OUG din justiţie

Augustin Lazăr anunţă că luni va cere instituţiilor abilitate să sesizeze CCR pe OUG din justiţie

"Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care este suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de necosntituţionalitate. În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, fie cu conflict de natură constituţională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu (...) Aşa cum este formulat acel text pare că el doreşte să scoată această secţie de sub controlul Procurorului General. O astfel de direcţie nu poate exista în afara Ministerului Public decât sub controlul Procurorului General, care trebuie să-l exercite conform legii", a declarat Augustin Lazăr, la RFI.

Procurorul general al României a transmis, referitor la protestele din rândul magistraţilor, că "asistăm la un val de îngrijorare în rândul magistraţilor, procurori şi judecători, care observă că justiţia română se află sub mai multă presiune decât s-a aflat până aici".

"Eu zic că în urma punctelor de vedere de vedere adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competenţe care să observe că nu este posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva la voia întâmplării (...) România este un stat al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană, Europa este patria raţiunii. Acesta va fi un test de rezistenţă pe care îl va da corpul magistraţilor în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat a trei autoritate în stat sau România are mai puţine autorităţi. Eu zic că da, că avem motive să fim optimişti", a completat Augustin Lazăr.

Magistraţii din Bucureşti şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. Totodată, activitatea parchetelor din Capitală, Constanţa, Piteşti, Iaşi sau Timişoara va fi suspendată săptămâna viitoare, timp de mai multe zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici