Aurescu: România a putut crea un adevărat model de interacţiune între majoritate şi minoritate

România a putut crea un adevărat model de interacţiune între majoritate şi minoritate, care pune în valoare diversitatea culturală, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, acesta spunând că România a fost primul stat care a ratificat Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale

142 afișări
Imaginea articolului Aurescu: România a putut crea un adevărat model de interacţiune între majoritate şi minoritate

Aurescu: România a putut crea un adevărat model de interacţiune între majoritate şi minoritate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost prezent, miercuri, la Timişoara, unde a avut loc conferinţa pe tema ”Minorităţile etnice în Europa - provocări şi perspective", eveniment organizat la Timişoara de reprezentanţa din România a Fundaţiei Konrad Adenauer, Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti şi de Forumul Democrat al Germanilor din România, prilej cu care s-au sărbătorit 20 de ani de la adoptarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei.

"Această Conferinţă este dedicată experienţei României după cei 20 de ani de la momentul la care Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei a fost adoptată şi ratificată de către România. Trebuie spus că România a fost primul stat care a ratificat acest tratat, un instrument extrem de important pe plan european privind protecţia persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale”, a declarat Aurescu.

Potrivit ministrului, România a reuşit să creeze un adevărat model intercultural în ceea ce priveşte interacţiunea dintre majoritate şi minoritate.

"România a putut să creeze un adevarat model de interacţiune între majoritate şi minoritate. Este un model care pune în valoare diversitatea culturală, este un model care, sigur, trebuie perfecţionat în continuare, inclusiv în ceea ce priveşte abordarea sa, inclusiv în ceea ce priveşte cadrul său, dar care depăşeşte în multe dintre părţile sale componente standardele europene actuale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale componente", a spus Aurescu.

Ministrul de Externe a precizat că a ţinut să fie prezent personal la acest eveniment deoarece trebuie subliniată contribuţia minorităţii germane în istoria societăţii româneşti.

"Ministerul Afacerilor Externe şi-a propus ca în acest an să sărbătorească împreună cu câteva dintre minorităţile naţionale din România acest model, care poate să fie folosit şi de către alte state, care poate fi perfecţionat, evident, şi despre care cred că este important să vorbim", a mai declarat Bogdan Aurescu.

Invitate la acest eveniment au fost, alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, alte personalităţi din ţară şi străinătate, între care Hartmut Koschyk, membru al Parlamentului Federal German, însărcinat al Guvernului Federal German pentru problemele repatriaţilor germani şi ale minorităţilor naţionale, şi dr. Bernd Fabritius, membru al Parlamentului Federal German, CSU, preşedintele subcomisiei de Politică culturală şi educaţională externă a Parlamentului Federal German.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici