Autoritatea pentru Protecţia Copilului vrea clarificări privind testarea vaccinului împotriva A/H1N1

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului a solicitat, luni, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino să precizeze care sunt procedurile legale privind testarea virusului împotriva A/H1N1 pe copii şi cum sunt selectaţi minorii.

51 afișări
Imaginea articolului Autoritatea pentru Protecţia Copilului vrea clarificări privind testarea vaccinului împotriva A/H1N1

Autoritatea pentru Protecţia Copilului vrea clarificări privind testarea vaccinului împotriva A/H1N1 (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Izabela Popa, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că, iniţial, s-a adresat Ministerului Sănătăţii, care a explicat că solicitările trebuie trimise către cele două instituţii.

Izabela Popa a mai spus că o solicitare similară a fost trimisă şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, judeţ în care ar fi început testarea viruslui împotriva A/H1N1 pe copii.

"Am cerut să fim informaţi care sunt procedurile în astfel de cazuri, dacă părinţilor li se oferă compensaţii, cum se selectează copiii şi dacă firma care face acest lucru este autorizată", a declarat Izabela Popa.

Purtătorul de cuvânt de la ANPFDC a declarat că solicitările au fost făcute în baza Convenţiei europene privind drepturile omului şi medicină, ratificată de România în 2001, care precizează că un minor nu are capacitatea de a consimţi la o intervenţie şi acest lucru nu poate fi făcut fără acordul al tutorelui legal, stabilit de către instanţă.

Potrivit Convenţiei, în astfel de cazuri trebuie specificat pentru ce se face testarea, iar persoana în cauză şi tutorele acesteia trebuie informate asupra drepturilor şi garanţiilor pe care le are copilul. De asemenea, opinia minorilor trebuie luată în considerare.

Romania Liberă a relatat, luni, că la Timişoara şi Arad au loc testări a vaccinului Cantgrip pe copii care provin din familii sărace şi ai căror părinţi ar primi în schimb sume de aproximativ 600 de euro. Cotidianul citat menţionează că această informaţie a fost obţinută neoficial de jurnalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici