Autorităţile sucevene au decis dinamitarea unor aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa

Autorităţile sucevene au decis, sâmbătă, să dinamiteze aglomerări de gheţuri noi formate pe râul Bistriţa în zona localităţii sucevene Argestru pentru a se evita producerea de inundaţii.

10 afișări
Imaginea articolului Autorităţile sucevene au decis dinamitarea unor aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa

Autorităţile sucevene au decis dinamitarea unor aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că de comun acord cu reprezentanţii ISU Suceava şi ai comandamentului local pentru situaţii de urgenţă a decis dinamitarea unor aglomerări de gheţuri formate pe cursul râului Bistriţa în zona localităţii Argestru.

"Am decis să dinamităm gheţurile astfel încât acestea să se disperseze şi apoi să se topească", a spus prefectul.

El a arătat că s-a luat această decizie în condiţiile în care pentru sâmbătă dimineaţă au fost anunţate ninsori în zona de munte.

Sorin Popescu a spus că au fost anunţate şi autorităţile din Neamţ despre această acţiune.

El a precizat că un sloi de gheaţă care s-a desprins din zona Argestru şi care se îndreaptă spre localităţile din judeţul Neamţ se află, în prezent, între localităţile sucevene Crucea şi Broşteni.

Opt curţi şi trei beciuri ale unor gospodării din localitatea suceveană Argestru au fost inundate, sâmbătă, după ce un sloi de gheaţă de pe râul Bistriţa a format un baraj în dreptul unui pod în condiţiile în care în zonă a plouat, iar nivelul apei a crescut.

Astfel, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona Dornelor a plouat puternic, 14-15 litri/mp şi, în aceste condiţii, debitul râului Bistriţa a crescut şi a antrenat sloiuri de gheaţă, iar sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.00, în zona localităţii Argestru, un sloi de gheaţă de mai mari dimensiuni, care era monitorizat încă de miercuri, după ce se desprinsese din zona Cârlibaba şi se blocase la Argestru, s-a desprins din nou şi a ajuns în dreptul unui pod unde s-a blocat şi a determinat un efect de baraj, ceea ce a dus la inundarea a opt gospodării şi a trei beciuri situate în afara locuinţelor.

Persoanele din zonă au fost alertate şi au ieşit în şosea şi echipele de intervenţie locale au reuşit în 40 de minute să disloce acest sloi, iar nivelul apei a scăzut.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, căpitanul Iulian Jugan, a declarat, sâmbătă, că un număr de 51 de persoane din comuna Poiana Teiului sunt în continuare evacuate şi că acestea vor putea reveni la locuinţele lor după ce pericolul va fi complet eliminat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici