Avocatul Ion Cazacu despre un eventual transfer al lui Năstase: Am atenţionat ANP şi IGPR că trebuie asigurate toate condiţiile

Avocatul lui Adrian Năstase a declarat, luni, că au fost depuse două cereri la ANP şi IGPR în care a fost atrasă atenţia că trebuie asigurate toate condiţiile în situaţia în care medicii de la Spitalul Floreasca sunt de acord cu transferul fostului premier la Spitalul Penitenciar Rahova.

714 afișări
Imaginea articolului Avocatul Ion Cazacu despre un eventual transfer al lui Năstase: Am atenţionat ANP şi IGPR că trebuie asigurate toate condiţiile

Avocatul Ion Cazacu despre un eventual transfer al lui Năstase: Am atenţionat ANP şi IGPR că trebuie asigurate toate condiţiile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Avocatul Ion Cazacu a spus că deocamdată nu are nicio veste de la Spitalul de Urgenţă Floreasca privind decizia în cazul unui eventual transfer al lui Adrian Năstase la Spitalul Penitenciar Rahova.

"Noi am depus două cereri, la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Am atras atenţia că trebuie să fie asigurate toate condiţiile pentru situaţia în care medicii curanţi ar fi de acord cu un eventual transfer", a precizat avocatul.

Întrebat dacă atenţionarea a fost făcută pentru a nu mai exista o tentativă de sinucidere, avocatul a spus că solicitările au fost formulate exclusiv referitor la starea de sănătate a lui Adrian Năstase.

Echipa medicală care va decide dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase permite transportul acestuia în Spitalul Penitenciar Rahova trebuie să prezinte un raport scris până la 10.00, solicitarea Poliţiei fiind înregistrată la 8.00, a declarat, luni, managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei.

"Am înregistrat documentul Poliţiei Capitalei la ora 8.00, imediat ce s-a deschis Registratura. Am cerut echipei medicale ca până la ora 10.00 să prezinte un raport scris", a declarat pentru MEDIAFAX managerul unităţii sanitare.

Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

"Solicitarea a fost primită vineri, după ora 17.00, astfel că nu a putut fi înregistrată la Registratura unităţii sanitare. Acest lucru se va întâmpla luni, la ora 8.00, după care o comisie specială de medici se va întruni pentru a decide dacă pacientul poate fi transferat", declarau reprezentanţii Spitalului Floreasca.

Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr, dar şi un legist, au precizat aceleaşi surse.

Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei.

"Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a întreprins toate demersurile legale pentru punerea în executare a acestuia, conform prevederilor Codului de Procedură Penală. Având în vedere că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare şi persoana menţionată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată", potrivit Poliţiei Capitalei.

În aceste condiţii, zilele petrecute de fostul premier în spital nu se consideră zile de detenţie şi, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor declarase anterior, după internarea lui Năstase, că acesta "este deţinut". "Dânsul este deţinut. În acest moment, îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă. În spital, au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găseşte în această situaţie. Paza o asigură Ministerul de Interne, în acest moment", spunea Ioan Rus la B1 TV, citat de ziare-com.

Rus a mai precizat ca Năstase îşi poate executa pedeapsa atât într-un spital din sistemul public, cât şi într-un spital din sistemul penitenciar. "Începând de astăzi (joi - n.r.), este deţinut. Că se întâmplă într-un spital civil sau într-un spital din penitenciar, este acelaşi lucru", susţinea Rus.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a semnalat încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la "negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, şi cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

"Gestul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase şi de a negocia cu acesta un regim preferenţial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Şi aşa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaţilor la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duşi la penitenciar", a susţinut Monica Macovei, într-o declaraţie remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Întrebat cu privire la declaraţia sa de joi, potrivit căreia fostul premier îşi ispăşea atunci, în spital, prima zi din condamnare, Rus a spus că nu vede nicio contradicţie între aceasta şi precizările de duminică ale Poliţiei Capitalei.

"Nu e nicio contradicţie", a spus ministrul Ioan Rus, duminică, la România TV, subliniind că afirmaţia sa de joi era valabilă "la nivelul acelei zile". "A doua zi ne-am adresta instanţei şi ni s-a spus că nu s-au îndeplinit toate procedurile. Apoi, ne-am adresat spitalului, iar o comisie ne va spune dacă (Adrian Năstase - n.r.) poate fi transferat la un spital penitenciar", a completat Rus, cu privire la mandatul de executare a pedepsei lui Năstase.

În acelaşi context, ministrul Administraţiei şi Internelor a adăugat că, în acest moment, stadiul aplicării mandatului de executare a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase este, "practic, ca şi când ne-am dus să-i ducem mandatul şi nu am plecat încă de acolo cu el, la arest".

Întrebat care este ultimul condamnat în cazul căruia a procedat la fel ca în cazul lui Năstase, ministrul a spus că preferă că nu răspundă, completând însă că, din punctul său de vedere, tot ce a făcut legat de acest caz "este perfect legal şi cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească".

Ministrul Internelor s-a declarat convins că Adrian Năstase a avut, miercuri seară, o tentativă de sinucidere, după ce, la convorbirea telefonică avută cu acesta, fostul premier i s-a părut depresiv şi îi spusese că nu va părăsi locuinţa.

"Nu în fiecare zi avem un mandat de executare pentru un fost prim-ministru", a mai spus Rus, care a precizat că i-a informat pe şeful statului, Traian Băsescu, şi pe premierul Victor Ponta despre evenimentele din acest caz, atât înainte, cât şi după tentativa de sinucidere a lui Năstase.

"Am retras paza de la salon după ce ni s-a comunicat că Adrian Năstase nu e deţinut", a adăgat ministrul Administraţiei şi Internelor.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

Medicul Şerban Brădişteanu declara, vineri, că, la dorinţa familiei lui Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informaţie privind starea de sănătate a fostului premier.

Tot vineri, un alt medic din echipa care l-a operat pe Năstase, Ioan Lascăr, a precizat că evoluţia postoperatorie a pacientului este foarte bună, în parametri normali.

După operaţia de joi, Brădişteanu declarase că Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică şi prezintă risc de infarct. El a mai spus că, în acest moment, nu ar propune o intervenţie chirurgicală legată de problemele cardiace. Medicul a adăugat că fostul premier suferă de mai multe afecţiuni, el enumerând afecţiuni tirodiene, diabet, dislipidemie şi hipertensiune.

Avocaţii lui Adrian Năstase au depus, joi, o cerere de amânare a executării pedepsei lui Năstase, motivată de condiţiile extraordinare în care se află fostul premier, condiţii ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ şi asupra familiei acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici