Avocatul Poporului a constatat nereguli la Penitenciarul Rahova şi ANP în gestionarea cazului Stan Mustaţă

Avocatul Poporului a constat nereguli în gestionarea situaţiei fostului judecător Stan Mustaţă, încarcerat de peste doi ani şi care a murit de infarct la începutul lunii august. Instituţia recomandă ANP şi Penitenciarului Rahova să adopte norme clare pentru procedura de transfer a deţinuţilor.

570 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului a constatat nereguli la Penitenciarul Rahova şi ANP în gestionarea cazului Stan Mustaţă

Avocatul Poporului: Penitenciarul Rahova şi ANP, nereguli în gestionarea cazului Stan Mustaţă

"Avocatul Poporului recomandă, între altele, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Penitenciarului Rahova, adoptarea unor norme clare cu privire la procedura de transfer a deţinuţilor, care să vizeze: criteriile de selectare a persoanelor private de libertate în vederea transferului (starea de sănătate, vârsta, perioada rămasă până la liberarea condiţionată), intervalul orar în care poate fi derulată întreaga procedură de transfer, anunţarea persoanei private de libertate, din momentul aprobării transferului, cu indicarea locului şi motivelor de transfer; dispunerea de măsuri cu privire la greşita menţinere în regim închis a persoanei private de libertate Stan Mustaţă; verificarea împrejurării prin care s-a operat eronat regimul de executare în sistemul PMS (Prisoner’s Management System), persoana privată de libertate Stan Mustaţă figurând şi după data de 12 martie 2018 la regim închis", arată Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei recomandă, printre altele, consultaţii medicale periodice, la interval de jumătate de an, în cazul deţinuţilor care suferă de boli cronice.

"Luarea măsurilor necesare în vederea efectuării unei reevaluări periodice (6 luni) a persoanelor private de libertate diagnosticate cu afecţiuni cronice, care să includă consultaţii medicale de specialitate şi efectuarea investigaţiilor paraclinice necesare monitorizării evoluţiei bolii; realizarea demersurilor necesare în vederea includerii persoanelor diagnosticate cu afecţiuni medicale cronice în categoria persoanelor vulnerabile care să beneficieze, pe lângă asistenţa medicală adecvată, de suport şi consiliere psihologică pe toată perioada de detenţie, în scopul facilitării adaptării la mediul carceral, a conştientizării riscului şi a consecinţelor refuzului asistenţei medicale. Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi anchetelor efectuate de Avocatul Poporului la Penitenciarele Rahova, Giurgiu şi Jilava după decesul persoanei private de libertate Stan Mustaţă, deţinut în Penitenciarul Rahova şi care a fost transferat către Penitenciarul Giurgiu, iar ulterior către Penitenciarul Jilava", potrivit sursei citate.

În urma anchetei, Avocatul Poporului a constatat că a fost decisă transferarea fostului judecător, cu toate că se ştia că acesta suferă de cardiopatie ischemică, diabet, gută şi insuficienţă renală.

"În cadrul anchetelor efectuate, Avocatul Poporului a constatat, între altele, la Penitenciarul Rahova că deţinutul Stan Mustaţă a fost declarat apt pentru a presta muncă, deşi era cunoscut cu cardiopatie ischemică, insuficienţă renală, diabet şi gută, fiind încadrat la regim alimentar Norma 18 diabetici. De asemenea, nu a fost informat cu privire la faptul că va fi transferat, fiind trezit din somn în jurul orei 2 a.m. şi anunţat să îşi facă bagajele pentru că “va fi pus pe cursă”, fără a i se comunica locul şi motivul transferului. Din cauza faptului că s-a operat eronat regimul de executare în sistemul PMS (Prisoner’s Management System), deţinutul Stan Mustaţă figurând şi după data de 12 martie 2018 la regim închis în loc de regim semideschis, a fost aprobat şi efectuat transferul la Penitenciarul Giurgiu şi nu la Penitenciarul Jilava, cum era legal", precizează comunicatul.

Totodată, cu toate că Mustaţă fusese diagnosticat cu mai multe afecţiuni cronice, cât a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova, nu i-a fost făcut niciun control medical sau investigaţii de laborator.

"În plus, deşi la data încarcerării persoanei private de libertate Stan Mustaţă, aceasta era diagnosticată cu mai multe afecţiuni cronice, pe perioada detenţiei la Penitenciarul Rahova nu a efectuat niciun fel de investigaţii de laborator, în vederea monitorizării parametrilor biologici, având în vedere că suferea de afecţiuni care necesitau periodic acest lucru (hipertensiune arterială, diabet zaharat, gută, dislipidemie, adenom de prostată etc). Ţinând seama de faptul că persoana privată de libertate Stan Mustaţă era diagnosticată cu multiple afecţiuni cronice şi se afla sub tratament permanent, transferul efectuat în absenţa unei perioade de odihnă adecvate şi cu un mijloc de transport fără condiţii corespunzătoare de microclimat, ar fi putut avea consecinţe asupra stării de sănătate a acesteia", conform sursei menţionate.

Instituţia a mai constatat, la Penitenciarul Giurgiu că Stan Mustaţă nu a fost inclus în categoria deţinuţilor vulnerabili, dar cu toate acestea el a fost separat de restul persoanelor încarcerate şi cazat în cadrul infirmeriei, datorită faptului că era fost judecător.

"La Penitenciarul Giurgiu, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că deşi nu era inclus în categoria deţinuţilor vulnerabili, dar având în vedere calitatea de judecător, Stan Mustaţă a fost separat de celelalte persoane private de libertate şi cazat în cadrul Infirmeriei. Totodată, conducerea Penitenciarului Giurgiu a observat imediat, în urma verificăriiînscrisurilor transmise la realizarea transferului, că persoana privată de libertate Stan Mustaţă execută pedeapsa la regim semideschis si s-a solicitat (în aceeaşi zi) transferul la altă unitate, deoarece regimul semideschis al acestuia nu se încadrează în profilul unităţii. De asemenea, deţinutul Stan Mustaţă a fost trimis la un consult cardiologic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu pentru că, din fişa medicală de la Penitenciarul Rahova, nu rezulta un astfel de consult, deşi era cunoscut cu cardiopatie ischemică", potrivit documentului de presă.

Sursa citată mai precizează că "în cadrul Penitenciarului Jilava, conform constatărilor Avocatului Poporului, la data de 17 iulie 2018, Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate a hotărât includerea în categoria persoanelor private de libertate vulnerabile a deţinutului Stan Mustaţă, la constatarea riscului de vulnerabilitate de către membrii personalului. În plus, a fost declarat inapt din punct de vedere medical pentru a presta muncă şi a fost consultat periodic la Cabinetul medical din cadrul penitenciarului, a fost trimis pentru investigaţii şi analize medicale la unităţi sanitare din afara sistemului penitenciar, i-a fost acordată medicaţie conform prescripţiei".

Fostul judecător Stan Mustaţă a decedat, în noaptea de 8 spre 9 august, din cauza unui infarct miorcardic suferit în timp ce i se făcea o dializă. Fostul magistrat, care era încarcerat de mai bine de doi ani, avea cancer, dar suferea şi din cauza unor probleme ale rinichilor.

Mustaţă, acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca, a fost condamnat definitiv, în anul 2016, la opt ani şi şase luni de închisoare de magistraţii instanţei supreme. Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a fost judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În prima instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus o pedeapsă de zece ani şi opt luni în cazul magistratului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici