Avocatul Poporului: Curtea Constituţională m-a lucrat foarte viclean în problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului afirmă că instituţia pe care o conduce "a fost lucrată într-un mod foarte viclean juridiceşte" de Curtea Constituţională, atunci când aceasta a judecat problema neconstituţionalităţii interzicerii cumulului între pensii şi salarii.

364 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Curtea Constituţională m-a lucrat foarte viclean în problema cumulului pensie-salariu

Avocatul Poporului: Curtea Constituţională m-a lucrat foarte viclean în problema cumulului pensie-salariu (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Muraru povesteşte, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, cum instituţia pe care o conduce a sesizat Curtea Constituţională în privinţa neconstituţionalităţii ordonanţei de urgenţă prin care recent instalatul guvern PDL-PSD a interzis, la sfârşitul lui 2008, cumulul dintre pensii şi salarii.

"În 2008 s-a format noul Guvern, că au fost alegerile parlamentare, Guvern PSD - PDL şi aşa mai departe... Şi imediat s-au grăbit atunci, printr-o ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze cumulul pensiilor cu salariile. Ştiu că le-am spus, m-am întâlnit cu nişte miniştri cu care am relaţii foarte bune, şi, glumind, le-am spus: «În loc să-i lăsaţi pe români de Crăciun să-şi mănânce în tihnă sarmalele aţi venit cu măsurile astea financiare». Am atacat la Curte ordonanţa, Curtea a acceptat atacul, dar, trebuie s-o spun, Curtea m-a lucrat, cum se spune româneşte, într-un mod foarte viclean juridiceşte", afirmă Muraru.

Acesta explică "lucrătura" Curţii Constituţionale prin aceea că judecătorii au admis solicitarea Avocatului Poporului doar pe motive de procedură, astfel că premierul şi-a asumat eşecul şi a schimbat modul în care prevederea a fost, până la urmă, instituită.

"Am avut patru puncte - capete de cerere, cum le spunem noi în justiţie - Curtea l-a analizat numai pe primul, care era o chestiune procedurală, nu le-a mai analizat pe celelalte, şi s-a pronunţat «Admitem sesizarea Avocatului Poporului, desfiinţăm ordonanţa». Drept pentru care primul ministru - şi pe bună dreptate, şi eu făceam la fel - a zis «Da, Curtea a anulat, dar numai probleme de procedură, şi mergem la Parlament». Eh, eu zic că a fost ceva pripit. Şi din partea Curţii, şi din partea Guvernului", a explicat profesorul Ioan Muraru.

Acesta mai spune că, din punctul său de vedere, multe decizii ale Curţii Constituţionale, date în special în ultimii doi ani, sunt "criticabile".

În interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, acesta se declară dezamăgit de sistemul statal din România, ajungând să afirme chiar că, după 19 ani de carieră la vârf în cele mai importante instituţii din stat, nu mai vrea să lucreze în sistemul public, după ce va părăsi postul de Avocat al Poporului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici