Avocatul Poporului, despre cazul Ditrău: Vom demara o anchetă. E trist şi revoltător

Renate Webber a declarat, vineri, că va demara o anchetă proprie în privinţa oamenilor din Ditrău, Harghita, care cer expulzarea unor cetăţeni din Sri Lanka, angajaţi legal la o brutărie. Avocatul Poporului mai spune că ”este trist şi revoltător” ce se întâmplă la Ditrău.

1254 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, despre cazul Ditrău: Vom demara o anchetă. E trist şi revoltător

Avocatul Poporului, despre cazul Ditrău: Vom demara o anchetă. E trist şi revoltător

”Am văzut în relatările din presă, noi nu am primit nici o sesizare, dar pe baza a ceea ce am văzut în presă, evident şi noi ne vom sesiza din oficiu şi vom demara propria noastră anchetă la faţa locului. Trebuie să recunosc însă că este şi trist şi revoltător, în acelaşi timp, în sensul în care în general, comunităţile noastre locale erau percepute ca fiind comunităţi primitoare", a declarat Avocatul Poporului Renate Weber, vineri, la Rfi.

Renate Weber a mai spus că retorica "păguboasă" purtată în priviţa migranţilor şi refugiaţilor a dus la etichetarea acestora drept "potenţiali inamici".

"De unde până unde această dorinţă extrem de agresiv exprimată de respingere a unor persoane din altă ţară, care au venit să muncească aici, aşa cum şi de la noi din ţară unii muncesc în altă parte, îmi este greu de înţeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă şi fenomenul migraţiei şi fenomenul refugiaţilor şi spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate, au fost portretizaţi cei care sunt străini ca fiind potenţiali inamici. Iată că asta dă roade încetul cu încetul, se sădeşte în mintea oamenilor o senzaţie de teamă, de frică. Ar trebui să avem alte abordări, pornind de sus până jos, tocmai pentru ca astfel de situaţii să nu se întâmple”, mai spune Weber.

Avocatul Poprului consideră că persoanele care cer expulzarea cetăţenilor din Sri Lanka sunt victime ale unor campanii de dezinformare.

”Eu cred că pe de o parte e o lipsă de informare, dar pe de altă parte, cred că acele persoane au fost victime, poate chiar cu ghilimele, dar victime ale unor campanii de dezinformare chiar care s-au purtat. Aduceţi-vă aminte că atunci când s-a pus problema cotelor obligatorii de refugiaţi, am avut în ţară, din păcate, la nivelul retoricii publice prezentate doar situaţii care erau de fapt şi în sufletul oamenilor apare frica”., a conchis aceasta.

Localnicii din comuna Ditrău, judeţul Harghita, sunt chemaţi la o adunare populară, sâmbătă. Sătenii sunt supăraţi că o brutărie a angajat doi emigranţi din Sri Lanka şi se tem că aceştia vor crea probleme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici