BACALAUREAT 2013: Aproape 90 de elevi, eliminaţi şi vineri din examen, la ultima probă

Un număr de 87 de candidaţi la bacalaureat au fost elminaţi din examen, vineri, la ultima probă, pentru că au fost prinşi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise, ca şi la probele anterioare, în plin scanadal privind ancheta de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală.

201 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT 2013: Aproape 90 de elevi, eliminaţi şi vineri din examen, la ultima probă

BACALAUREAT 2013: Aproape 90 de elevi, eliminaţi şi vineri din examen, la ultima probă (Imagine: Haaz sandor/Arhiva Mediafax Foto)

Vineri, au participat la proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul bacalauretului 155.220 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 87 au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise în timpul examenelor (telefoane mobile, tablete, fiţuici etc). Un candidat dintre cei eliminaţi nu a vrut să predea lucrarea comisiei, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

La proba anterioară, cea obligatorie a profilului, care a avut loc miercuri, au participat 160.499 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 112 au fost eliminaţi pentru că au copiat sau deţineau asupra lor materiale interzise pe durata examenului.

De asemenea, luni, la proba scrisă de Limba şi literatura română, din cei 154.586 de candidaţi care s-au prezentat, 93 au fost scoşi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs (utilizarea telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutătoare nepermise).

Vineri, în municipiul Bucureşti şi în alte cinci judeţe - Argeş, Caraş-Severin, Dolj, Giurgiu, Vâlcea - s-au utilizat subiectele de rezervă, întrucât elevii au întârziat la examen din motive obiective. Pentru aceştia, proba a început la ora 13.30.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat subiectele şi baremele de corectare pentru această probă la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro.

MEN precizează că cele 18 pachete de subiecte destinate celor 10 discipline incluse în proba la alegere a profilului şi specializării au fost transmise, în condiţii de maximă securitate, în cele 583 de centre de examinare. Ministerul asigură că nu a existat nici un fel de breşă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Subiectele au fost aduse la cunoştinţa elevilor la ora 9.00, ora începerii examenului, conform procedurilor.

Afişarea rezultatelor parţiale pentru examenul de bacalaureat va avea loc luni, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 12.00 - 16.00. Contestaţiile se vor soluţiona în intervalul 9 - 11 iulie, urmând ca pe 12 iulie să se afişeze rezultatele finale.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici