Bacău: După 10 ani de procese o tânără infectată cu HIV în spital primeşte despăgubiri de 1 milion de euro

O tânără de 25 de ani din Bacău care a dat în judecată Spitalul Judeţean după ce ar fi contractat virusul HIV în această unitate medicală va primi despăgubiri de un milion de euro, după zece ani de procese, reprezentanţii CJ afirmând că banii pentru fată au fost alocaţi de către Guvern.

861 afișări
Imaginea articolului Bacău: După 10 ani de procese o tânără infectată cu HIV în spital primeşte despăgubiri de 1 milion de euro

Bacău: După 10 ani de procese o tânără infectată cu HIV în spital primeşte despăgubiri de 1 milion de euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Tânăra a dat în judecată unitatea reclamând că în anul 1990, când a fost internată la Spitalul de Pediatrie Bacău, devenit între timp secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), a fost infectată cu virusul HIV.

După mai bine de zece ani de procese derulate prin mai multe instanţe, în iunie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest caz şi a decis ca Spitalul Judeţean Bacău să îi plătească tinerei despăgubiri de 4,6 milioane de lei. Până în prezent, însă, tânăra nu a primit aceşti bani, astfel că aceasta a continuat demersurile în instanţă, unde a solicitat executarea silită a unităţii medicale, procesele fiind încă pe rol.

Ionel Floroiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, instituţie în subordinea căreia se află SJU, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că suma de 4,6 milioane de euro, reprezentând despăgubiri pentru tânăra infectată cu HIV în spital, a fost alocată CJ din Fondul de rezervă al Guvernului şi urmează să fie virată în conturile unităţii medicale.

”În şedinţa ordinară de mâine (vineri -n.r.) a Consiliului Judeţean, prin adoptarea hotărârii de rectificare a bugetului, banii vor fi redirecţionaţi către spital pentru a putea plăti banii către acea pacientă, în baza sentinţei definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă această sumă de 4,6 milioane lei nu ar fi fost acordată de la Guvern, nu s-ar fi reuşit niciodată să se facă plata direct de către spital”, a declarat vicepreşedintele CJ Bacău.

El a precizat că după ce tânăra va primi banii procesul dintre aceasta şi spital se va încheia definitiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici