Baconschi: Românii din Japonia au un nivel de trai bun. Biletele de avion au fost la tarif rezonabil

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, că biletele de avion pentru repatrierea românilor din Japonia au fost subvenţionate de stat, au avut un "tarif rezonabil", altfel ar fi costat 2.000-3.000 de euro şi a considerat drept "acuzaţie infamă" criticile privind o posibilă speculă.

342 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Românii din Japonia au un nivel de trai bun. Biletele de avion au fost la tarif rezonabil

Baconschi: Românii din Japonia au un nivel de trai bun. Biletele de avion au fost la tarif rezonabil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preţul a fost parţial subvenţionat de statul român prin această Hotărâre de Guvern pentru că, altminteri, ar fi trebuit să fie percepută o taxă dublă, de 2.000 de euro pentru un bilet", a explicat Baconschi, întrebat în legătură cu controversele legate de preţul biletelor de avion pentru românii care au fost repatriaţi din Japonia.

Întrebat dacă au fost români care nu au venit din Japonia pentru că nu au putut să achite preţul biletului de avion, Baconschi a spus că pentru acoperirea tuturor cheltuielilor tariful unui bilet ar fi fost "undeva la 2.000-3.000 de euro", iar românii din Japonia au un nivel de trai destul de bun.

"În al doilea rând, am putut să le oferim un bilet subvenţionat cu un tarif absolut rezonabil", a adăugat ministrul de Externe, arătând că existau şi alte variante, cum ar fi ca aceştia să vină cu alte curse de linie care ar fi putut să coste şi de trei ori mai scump.

Întrebat în legătură cu critici aduse că s-ar face speculă cu aceste bilete, Baconschi a spus că "este o acuzaţie infamă".

"Este o acuzaţie infamă care dovedeşte incapacitatea unora de a gândi în termen de solidaritate naţională. Nu numai că biletele au fost subvenţionate, au fost mai accesibile decât cele de pe piaţă, dar românii care s-au întors din Japonia cu acea cursă vor putea să plătească după efectuarea cursei, nimeni nu le-a cerut achitarea sumei înainte. Deci, am făcut toate eforturile ca ei să revină cu bine", a adăugat Baconschi.

O aeronavă TAROM cu destinaţia Bucureşti - Tokyo - Bucureşti a aterizat, duminică noaptea, pe aeroportul "Henri Coandă", având la bord aproape 30 de români repatriaţi din Japonia, majoritatea femei şi copii. Unele dintre persoanele repatriate şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că autorităţile române le-au cerut să achite biletele de avion, respectiv 1.000 de euro pentru adulţi şi 500 de euro pentru copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici