Bănicioiu: În a doua jumătate a anului am putea majora veniturile personalului din sănătate

Veniturile personalului din sănătate ar putea fi majorate din a doua jumătate a acestui an, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că ministerul va colabora cu Federaţia Sanitas inclusiv pentru reglementarea acordării sporurilor salariale.

996 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: În a doua jumătate a anului am putea majora veniturile personalului din sănătate

Bănicioiu: În a doua jumătate a anului am putea majora veniturile personalului din sănătate (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii informează, marţi, după protestul Federaţiei Sanitas, că au fost identificate soluţii pentru majorarea sporurilor salariale şi a veniturilor din sistem.

"Ca ministru susţin majorarea veniturilor personalului din sănătate, ca mod de a asigura o bună funcţionare a sistemului sanitar. După acordarea unei majorări de 100 de lei, încă de la începutul anului 2015, vom colabora cu Federaţia Sanitas astfel încât să reglementăm în mod pozitiv acordarea sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să putem veni şi cu o majorare a veniturilor", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Demnitarul a precizat că va susţine demersurile federaţiei sindicale privind elaborarea şi aplicarea unui nou regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

Totodată, MS va supune dezbaterii publice, săptămâna aceasta, condiţiile de exercitare în regim independent a profesiilor de asistent medical generalist, moaşă, asistent medical în spitalele publice.

MS precizează că au fost analizate şi celelalte revendicări ale sindicaliştilor, privind reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară, repectarea normativelor de personal şi asigurarea unei finanţări adecvate a unităţilor sanitare publice de stat.

Federaţia Sanitas arată, într-un comunicat, că după protestele de marţi s-a stabilit o întrevedere cu miniştrii Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, în 15 aprilie, de la ora 14.30.

De asemenea, în aceeaşi zi va fi convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru rezolvarea situaţiei contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate "Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare".

Sindicaliştii spun că în cadrul discuţiilor de marţi li s-a transmis că până în data de 31 mai 2015 va fi supusă dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar, iar până în 15 mai va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar.

"Tot în luna mai va fi emis ordinul privind reglementarea calităţii de persoană fizică independentă a sistemului medical. Începând cu 1 iulie 2015, ministrul Sănătăţii s-a angajat să identifice soluţii pentru asigurarea creşterii veniturilor salariaţilor din sistem", se arată în comunicatul Federaţiai Sanitas.

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au protestat, marţi, la sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, cerând creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, acordarea sporurilor şi finanţarea adecvată a unităţilor sanitare de stat.

Protestatarii au reclamat că reprezentanţii celor trei ministere nu au găsit nici până în prezent soluţii pentru revendicările lor, care vizează în principal creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi asistenţă medico-socială, elaborarea unui nou regulament de sporuri, definitivarea şi punerea în aplicare a legislaţiei de salarizare specifică sistemului sanitar şi de asistenţă socială.

La fiecare dintre cele trei ministere s-au adunat aproximativ 100 de sindicalişti, care au protestat aproximativ două ore.

Protestatarii au scandat "Demisia", "Hoţii", "Mincinoşii", "Ruşine să vă fie" şi lozinci împotriva Guvernului, solicitând demisia ministrului Sănătăţii. Aceştia au afişat pancarte pe care scria "Respect şi demnitate pentru sănătate".

Protestatarii au mai cerut asigurarea unei finanţări adecvate a unităţilor sanitare de stat, reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară, respectarea normativelor de personal şi rezolvarea situaţiei contractului colectiv de muncă pentru sectorul "Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare" de către Consiliul Naţional Tripartit.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas acuză Ministerul Sănătăţii că nu respectă prevederile acordului încheiat în 7 aprilie 2014 şi susţin că negocierile purtate la semnarea acordului cu reprezentanţii MS, dar şi cu cei ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, nu şi-au găsit o rezolvare favorabilă până în prezent.

Sindicaliştii atrag atenţia reprezentanţilor celor trei ministere că tergiversarea rezolvării problemelor care persistă de mult timp în sistemul sanitar va duce atât la proteste sindicale organizate sau spontate, cât şi "la o stare amplă de nemulţumire a beneficiarilor serviciilor oferite de către unităţile sanitare de stat".

Federaţia Sanitas anunţa, la sfârşitul lunii octombrie 2012, că în urma discuţiilor cu premierul Victor Ponta s-a stabilit ca din ianuarie 2015 să fie majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, aşa cum se discutase în iunie, la Ministerul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici