Scandal la Maternitatea din Ploieşti: O gravidă consultată, dar lăsată să plece, a născut la scurt timp un bebeluş care a murit

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, însoţit de secretarul de stat Raed Arafat, a mers, sâmbătă, la Maternitatea din Ploieşti, pe fondul unui incident petrecut în 15 octombrie, când o gravidă a născut într-un taxi, în drum spre Bucureşti, un bebeluş mort, după ce fusese consultată la Ploieşti.

1399 afișări
Imaginea articolului Scandal la Maternitatea din Ploieşti: O gravidă consultată, dar lăsată să plece, a născut la scurt timp un bebeluş care a murit

Scandal la Maternitatea din Ploieşti: O gravidă consultată, dar lăsată să plece, a născut un bebeluş care a murit (Imagine: Shutterstock)

Cazul a fost prezentat cu o zi în urmă de un ziarist local pe un blog personal, fiind apoi preluat şi dezbătut de televiziunile de ştiri

Ministrul Nicolae Bănicioiu, însoţit de secretarul de stat Raed Arafat, de şefa Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Anca Dobrescu, şi de prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a ajuns la Maternitatea din Ploieşti sâmbătă, în jurul orei 15.30, unde este programată inaugurarea unei aripi renovate a unităţii medicale. Cei patru oficiali au intrat în curtea maternităţii fără să facă nicio declaraţie jurnaliştilor, al căror acces nu este permis în curtea instituţiei.

Familia femeii însărcinate, în vârstă de 37 de ani, din localitatea Scorţeni, judeţul Prahova, îi acuză pe medicii de la Maternitatea din Ploieşti de faptul că nu au internat-o pe gravidă, aflată în ultimul trimestru de sarcină, femeia luând un taxi şi născând în drum spre Bucureşti un copil declarat mort ulterior.

Potrivit reprezentanţilor familiei, femeia a fost dusă la Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Ploieşti cu o ambulanţă în data de 15 octombrie, ea având o sarcină ce depăşise 30 de săptămâni. Medicii de la maternitate au considerat însă că nu este cazul ca femeia să rămână în spital, motiv pentru care gravida a luat un taxi şi a plecat spre Bucureşti, potrivit reprezentanţilor familiei.

Pe drum, în dreptul localităţii Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.

Viceprimarul comunei Scorţeni, Ion Barbu, care a discutat cu femeia, a povestit că, în data de 15 octombrie, gravida şi partenerul ei, care urmau să se căsătorească civil pe 26 octombrie, au mers la dispensarul din localitate pentru a ridica un certificat prenupţial. În timp ce stătea de vorbă cu medicul, femeia, a cărei sarcină era de 32 de săptămâni, a început să simtă contracţii, în acel moment medicul luând decizia de a solicita intervenţia unei ambulanţe. Gravida a fost adusă la Maternitatea din Ploieşti, unde i s-au făcut investigaţii medicale şi i s-a dat un calmant, ea fiind îndrumată către Maternitatea Polizu, din Bucureşti, spunându-i-se că acolo ar avea condiţiile optime.

"Nu ştiu cine a chemat taxiul, dacă dumneaei sau medicii de la Ploieşti, cert este că a plecat de la spital către Bucureşti cu un taxi, iar pe drum, la Ciolpani, a născut. Ştiu că era însoţită de o rudă, că s-a sunat din nou la 112 şi că în cele din urmă a fost dusă la altă maternitate din Capitală, unde s-a constatat că bebeluşul era mort", a afirmat Viceprimarul Ion Barbu.

Acesta a precizat că, din cunoştinţele pe care le are, familia nu a depus o plângere la Colegiul Medicilor, dar că îi consideră responsabili pentru tratamentul de care a beneficiat femeia pe medicii de la Ploieşti, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune dacă părăşeşte spitalul.

Viceprimarul a precizat că femeia nu s-a adresat nici instituţiilor de presă pentru a mediatiza acest caz.

"Doamna Mihaela (n.r. - femeia gravidă) şi partenerul ei nu au vrut mediatizarea acestui caz, însă ea mi-a spus că nu este normal felul în care a fost tratată", a mai spus viceprimarul.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova nu şi-au exprimat un punct de vedere, iar până acum cazul petrecut în 15 octombrie nu a fost mediatizat.

Gravida le-a declarat jurnaliştilor că la maternitate i s-a spus că, în condiţiile în care membranele i s-au rupt la doar 32 de săptămâni, copilul are mai multe şanse de supravieţuire dacă merge la Bucureşti şi că ar dura mai puţin timp să ajungă la o maternitate din Capitală decât ar dura la Ploieşti să se facă pregătirile pentru ca ea să nască, fiind asigurată că nu va naşte mai devreme de trei ore de la momentul prezentării la Maternitatea din Ploieşti. Ea a adăugat că, în aceste condiţii, o asistentă din maternitate i-a chemat un taxi şi a plecat spre Bucureşti.

Anterior sosirii ministrului Nicolae Bănicioiu la Maternitatea din Ploieşti, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat pentru MEDIAFAX că ministrul Nicolae Bănicioiu a sesizat Corpul de control al instituţiei imediat după producerea incidentului, iar la maternitate au fost făcute verificări.

"Din primele informaţii rezultate în urma controlului, se pare că în acest caz au fost încălcate protocoalele medicale", a mai spus Grigore.

Potrivit aceleiaşi surse, concluziile raportului privind controlul făcut la maternitate vor fi făcute publice luni. "Tot atunci, raportul va fi transmis şi instituţiilor competente să ia măsurile legale care se impun - Direcţia de Sănătate Publică, Consiliul Judeţean Prahova, Colegiul Medicilor, Poliţie şi Parchet", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

La ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, se află, împreună cu ceilalţi oficiali, în Maternitatea din Ploieşti, unde este programată inaugurarea unei aripi renovate a unităţii medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici