Băsescu: Am atenţionat şeful DNA, procurorul general, SIE să nu mai dea drumul la stenograme. Când am devenit preşedinte, am cerut serviciilor să renuţe la ofiţerii acoperiţi din justiţie

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că în timpul mandatului său i-a atenţionat pe procurorul şef al DNA, pe procurorul general şi pe directorul SIE ”să nu mai dea drumul la stenograme”.

971 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am atenţionat şeful DNA, procurorul general, SIE să nu mai dea drumul la stenograme. Când am devenit preşedinte, am cerut serviciilor să renuţe la ofiţerii acoperiţi din justiţie

Băsescu: Am atenţionat şeful DNA, procurorul general, SIE să nu mai dea drumul la stenograme

Traian Băsescu a afirmat, la Realitatea TV, că în ceea ce priveşte justiţia ”s-a întâmplat o explozie a ideii «arestăm omul», reluând ideea că politicienii cercetaţi de DNA nu ar trebui să fie ”umiliţi”, fiind scoşi cu cătuşe şi chemate televiziunile.

”Dar eu vă spun, şi am atenţionat şi scris, am dat mesaje, când ai ajuns să ai instituţii atât de puternice în raport cu omul, fie că vorbim de suspect, fie că vorbim de inculpat, drepturile omului rămân singura lui pavăză, nu-l umili chemând toate televiziunile: «Veniţi că scoatem pe politicianul X», ba mai mult, scoaterea lor din DNA cu cătuşe la ore de vârf, de audienţă, cu toate televiziunile pe ei. Nu-i îngrădi libertatea, lasă-l să se poată apăra”, a spus Băsescu.

Ulterior, el a fost întrerupt de unul dintre ziariştii prezenţi în studio, care l-a întrebat dacă stenogramele nu erau o formă de umilire, fostul preşedinte spunând că de multe ori a atenţionat să nu se mai dea drumul la stenograme.

”Absolut de acord. Vreau să vă spun că de multe ori i-am atenţionat să nu mai dea drumul la stenograme. I-am atenţionat, discutând şi cu procurorul şef DNA, şi cu procurorul general, şi cu directorul SIE. Şi pot să vă spun că i-am mai atenţionat la un lucru: era acea modă, abia acum au înţeles cât de toxică a fost pentru ei când apărea că DNA acuză pe cutare pentru următoarele, iar investigaţia a fost făcută cu sprijinul SRI. Am spus tot timpul şi la SRI, şi la DNA, «scoateţi povestea cu SRI, că o să ajungeţi să creaţi impresia că acest tandem este tandemul care bagă oamenii în puşcărie şi niciunul din voi nu-i băgaţi, numai judecătorul»”, a mai spus Băsescu, precizând că acest lucru poate fi confirmat de şefii acestor instituţii.

Băsescu: Când am devenit preşedinte, am cerut serviciilor să renuţe la ofiţerii acoperiţi din justiţie

Traian Băsescu susţine că, după ce a devenit şef al statului, a cerut serviciilor să renunţe imediat la ofiţerii acoperiţi din justiţie, spunând că nu s-a respectat Constituţia din 1991, care interzicea magistraţilor să fie ofiţeri acoperiţi.

Invitat la o emisiune la Realitatea TV, Traian Băsescu a fost întrebat de jurnalistul Rareş Bogdan dacă susţine în continuare afirmaţia că printre magistraţi sunt ofiţeri acoperiţi: ”Sunt ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, n-aţi adus nicio probă, e un lucru foarte grav dacă e aşa, înseamnă că statul este în aer. Este adevărat? Vă susţineţi în continuare afirmaţia?”

În acest context, Băsescu a spus că nu s-a respectat Constituţia din 1991, care interzicea magistraţilor să fie ofiţeri acoperiţi.

”Susţin categoric că nu s-a respectat Constituţia României din '91, care interzicea magistraţilor, deci procurori, judecători, să fie ofiţeri acoperiţi, ei au fost recrutaţi. După ce am venit în funcţia de preşedinte, am cerut serviciilor să renunţe imediat la ofiţerii acoperiţi din justiţie. Da, este un adevăr”, a spus Băsescu.

La insistenţele moderatorului, care a reluat întrebarea privind existenţa ofiţerilor acoperiţi, Băsescu a răspuns: ”Eu nu spun că există, eu spun că au fost recrutaţi şi am cerut să nu mai existe niciunul. Ce s-a întâmplat, nu ştiu”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici