Băsescu: Antonescu să îl întrebe pe SRS dacă i s-au virat bani în cont în 2004 de la firma cipriotă

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, vineri, preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, să îl întrebe pe senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu dacă a primit în cont de la o firmă cipriotă sumele de 299.000 de dolari şi 486.000 de euro în anul 2004.

434 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Antonescu să îl întrebe pe SRS dacă i s-au virat bani în cont în 2004 de la firma cipriotă

Băsescu: Antonescu să îl întrebe pe SRS dacă i s-au virat bani în cont în 2004 de la firma cipriotă

"Pentru că domnul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu, vrea să facă şi o comisie, în program era ca circul să fie umflat printr-o comisie parlamentară în care s-ar fi dus domnul ministru de Interne, şi, stimulat de domnul Crin Antonescu, să facem o comisie parlamentară, să vedem cum a spălat preşedintele banii. Ridicol, dar dacă tot se întrunesc la grupul parlamentar, public îl rog pe domnul Crin Antonescu să îl întrebe pe Roşca Stănescu dacă pe data de 03.02.2004 i s-au virat în cont, exact de la firma cipriotă care era în documente, suma de 299.672 de dolari, şi să îl mai întrebe despre o altă dată, tot din anul 2004, adică 30.12.2004, dacă i s-a virat, cumva, tot de la aceeaşi firmă din documente, suma de 486.000 de euro, şi eventual contra căror servicii, poate îi spune lui Crin Antonescu", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a continuat: "Cam asta despre marele senator SRS, senator al patriei şi senator foarte susţinut de Crin Antonescu să pună de-o comisie. Dar să se grăbească, pentru că dosarul de spălare merge înainte (...) Şi poate îl cheamă şi pe Vîntu la o audiere. Ce ghinion, domnule, să cazi exact pe o firmă despre care preşedintele ştia. Nefericit".

Şeful statului a mai declarat că îşi menţine integral carcaterizarea de joi seară, când a spus despre Sorin Roşca Stănescu că este un "mincinos prost".

Traian Băsescu a ţinut să precizeze, însă, că lucrurile nu sunt doar la acest nivel, fiind vorba despre "un joc mult mai larg, pe care, din păcate pentru Sorin Roşca Stănescu, l-a înţeles din prima clipă, dar a fost curios până unde merge".

Potrivit preşedintelui, "promovarea acestei minciuni nu a fost una întâmplătoare".

"O fundaţie care ţine de domnul Voiculescu a depus aceste documente încă din februarie, iar ele au fost investigate de poliţie şi trimise la un Parchet de pe lângă Tribunalul Bucureşti", a mai spus Traian Băsescu, adăugând că nimeni nu putea să dea o soluţie petentei pe astfel de documnete.

Şeful statului a apreciat că "ieşirea publică a lui Sorin Roşca Stănescu a fost una precipitată, pentru că a preluat el documentele aruncate de fundaţie la Poliţie, pentru că intrase în dificultate".

Traian Băsescu a explicat că senatorul liberal făcuse, anterior, o declaraţie conform căreia şeful statului ar avea conturi în Seychelles.

"Fiind un om laş, şi-a dat seama că neavând acoperire parlamentară trebuie să schimbe repede registrul şi, la numai două zile după afirmaţia că aş avea bani în Seychelles, a făcut declaraţia, în Parlament, la fel de mincinoasă, dar de data aceasta aducând-o în zona dreptului şi libertăţii oricărui parlamentar de a spune orice îi trece prin cap în Parlament", a continuat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că i-a intentat acţiune în instanţă lui Sorin Roşca Stănescu pentru declaraţia acestuia privind conturile din Seychelles.

"Dânsul promitea că vine cu documente, poate are nefericirea să vină tot cu astfel de documnete şi în instanţă", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să clarifice acuzaţiile privind spălarea de bani printr-o firmă din Cipru, precizând că a fost "nefericită" ideea de a folosi această firmă, pentru că este "firma prin care Sorin Ovidiu Vîntu a spălat bani", iar acest lucru se află, acum, în investigarea procurorilor.

Şeful statului a spus că nu ştie ce au în dosar procurorii, dar ştie ce a cerut în mod repetat preşedintelui Ciprului, şi anume deschiderea comisiei rogatorii între România şi Cipru pentru ca procurorii români şi ofiţerii investigatori să aibă acces la informaţii privind mişcări de bani făcute de societăţi înregistrate în Cipru de către ceţăţeni români.

"Am avut probleme mari, pentru că solicitarea la nivelul parchetelor nu a primit un răspuns pozitiv şi atunci a trebuit să existe implicare la cel mai înalt nivel, pentru ca acele comisii rogatorii să aibă loc, iar documentul pe care i l-am înaintat preşedintelui Ciprului era un document care cuprindea şi numele acestei firme", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, "ghinionul lui Sorin Roşca Stănescu, dar şi al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi neinspiraţia de a folosi asemenea falsuri este subliniată şi de faptul că prin această firmă s-au virat bani domnului Popa, de la FNI, care se afla în Indonezia".

"Este un lucru pe care de asemenea îl ştiu pentru că a trebuit să fac intervenţii repetate, şi discuţii repetate, şi scrisori către preşedintele Indoneziei, pentru ca România să primească acces la aceste informaţii", a continuat Băsescu.

Operaţiunile menţionate în mesajele de transfer interbancar din documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu, prin care acesta acuza finanţarea Alianţei DA cu 7 milioane de dolari, nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate, potrivit PICCJ, care invocă rezultatele verificărilor făcute de ONPCSB.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) informează, într-un comunicat de vineri, că declaraţiile publice ale senatorului Sorin Roşca Stănescu legate de acest subiect "relevă aceleaşi aspecte cu cele cuprinse în denunţul penal formulat de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) în legătură cu un eventual transfer de bani din străinătate către Alianţa Dreptate şi Adevăr, ce a fost efectuat în anul 2004".

Potrivit PICCJ, informaţiile reclamate în respectivul denunţ constituie obiectul dosarului nr. 1785/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Parchetul general precizează că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) i-a comunicat, vineri, că în urma verificărilor efectuate, "operaţiunile menţionate în mesajele swift nu sunt reale, respectiv nu au fost efectuate".

"Concluziile verificărilor vor fi avute în vedere la soluţionarea cauzei, care în prezent este în faza actelor premergătoare", se mai precizează în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Sorin Roşca Stănescu este "un mincinos prost", el afirmând că parlamentarul a lansat un document fals şi că liberalul ar trebui să meargă, dacă se dovedeşte că nu are dreptate, unde a mers "înalt prea sinucisul Adrian Năstase".

El a fost întrebat, când a sosit la un eveniment pe tema medierii, cum comentează acuzaţiile lui Sorin Roşca Stănescu la adresa sa: "E o întrebare care mi-a picat foarte bine. Dacă Roşca Stănescu are dreptate, eu mă duc cu plăcere şi cu conştiinţa împăcată alături de Înalt Prea Sinucisul Adrian Năstase. Dar, dacă nu, ar trebui să se ducă el".

Preşedintele a continuat: "Am să vă arăt ce înseamnă un mincinos prost. A lansat aceste ordine de plată, care sunt nişte falsuri. Spune data în care s-a virat un milion de dolari în contul Alianţei «Dreptate şi Adevăr». Trece şi contul, care corespunde contului, numai că e aşa de prost, încât nu duce falsul până la capăt şi lasă contul cu terminaţia ROL. Într-un cont de lei, că asta înseamnă lei, nu poţi să virezi niciodată dolari. Deci un fals incomplet. Şi la fel e pe toate cele aşa zise 7 milioane de dolari, toate se virează într-un cont de lei. Nici rudele din generaţiile anterioare ale lui srs n-ar putea să facă. (..) Le aveţi, sunt pe toate site-urile, din păcate şi pe un site care se vrea al justiţiei, le promovează".

Potrivit lui Băsescu, Stănescu ar trebui să aibă "decenţa" să se ducă singur "lângă înalt prea sinucisul Adrian Năstase".

"Sper să aibă decenţa să se ducă singur, ca falsificator, lângă înalt prea sinucisul Adrian Năstase. Că asta spuneaţi, că uite ce a făcut Năstase, şi a făcut puşcărie, şi deci, falsuri tip Roşca Stănescu", a spus preşedintele.

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a avut miercuri o declaraţie politică în care acuza faptul că în conturile de campanie ale Alianţei DA ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari americani, care nu au fost declaraţi în anul următor în Monitorul Oficial conform prevederilor legale.

Conform lui Roşca Stănescu, în anul 2004, în contul deschis la Bancpost Bucureşti de către Alianţa D.A., în zilele de 4, 12 si 19 noiembrie, prin cinci viramente, a fost transferată suma de 7 milioane de dolari.

El a amintit într-o declaraţia politică, faptul că preşedintele PD era, în 2004, Traian Băsescu "care, în acelaşi an, a candidat la funcţia prezidenţială şi a reuşit, la limită, să-l învingă pe contracandidatul său Adrian Năstase. Preşedintele PNL era Theodor Stolojan, cel care a abandonat cursa pentru "Preşedinţie în favoarea lui Traian Băsescu.

Sorin Roşca Stănescu an susţinut că suma totală de 7 miloane de dolari a provenit de la Laiki Bank Cyprus, iar plăţile au fost făcute prin intermediul băncilor Brown Brothers Harriman and Corporation şi Bank of Canton of California San Francisco.

"Conform Legii nr. 43/2003 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în vigoare în 2004, era obligatoriu ca suma totală a donaţiilor să se publice în Monitorul Oficial al României, partea a treia, până la data de 31 martie a anului următor. Aceasta prevedere legală a fost încălcată", afirma senatorul liberal, adăugând că, într-o formă sau alta, aceşti bani ar fi fost utilizaţi pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.

El a prezentat şi documente referitoare la aceste tranzacţii. În patru din cele cinci documente apare ca "ordering customer" numele Comac LTD, firmă al cărei împuternicit a fost Sorin Ovidiu Vântu.

Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) s-a autosesizat şi a început o investigaţie în urma afirmaţiilor senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu potrivit cărora Alianţa DA ar fi beneficiat în 2004 de finanţări ilegale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici