Băsescu: Dacă am declanşa o politică de colectare a apei ce vine din ploi, putem iriga prin gravitaţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor, că "dacă am declanşa o politică de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, pur şi simplu putem iriga suprafeţele agricole prin gravitaţie".

129 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă am declanşa o politică de colectare a apei ce vine din ploi, putem iriga prin gravitaţie

Băsescu: Dacă am declanşa o politică de colectare a apei ce vine din ploi, putem iriga prin gravitaţie (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Şeful statului s-a referit la situaţia irigaţiilor, precizând că toţi agricultorii au problema costurilor ridicate ale acestor irigaţii.

"Şi la mine, în jurul pământului, duce canalul de irigaţii, dar e secat de câţiva ani nu s-a adus apă în canal, pentru că este foarte scump", a comentat Traian Băsescu, adăugând că "soluţia, pe lângă finalizarea canalului Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Olteniţa, care au fost destinate să rezolve problematica de irigaţii, nu doar de transport, trebuie să ne uităm încă o dată la ceea ce ne-a dat Dumnezeu".

Traian Băsescu a povestit că s-a întâlnit în Arad cu un fermier care avea o livadă de piersici şi care a rezolvat problema irigării terenului cu un bazin colector, care aduna apa de ploaie.

"Omul, prin gravitaţie, îşi uda grădina. Oameni buni, uitaţi-vă ce ploi avem acum, în unele judeţe. Dacă am declanşa o politică de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, din ştiu eu ce mai vine, pur şi simplu putem iriga suprafeţele agricole prin gravitaţie, fără să mai utilizăm marile pompe de irigaţii cu consumuri extraordinar de mari", a spus Băsescu.

El a menţionat că statul trebuie să fie şi aici "un campion al sprijinului pentru agricultori, prin realizarea investiţiilor, în mod obligatoriu".

Preşedintele Băsescu a mai spus că este nevoie de o consolidare a suprafeţelor agricole şi a atras atenţia că totul este o poveste până nu se face cadastru şi cartea funciară.

"Ştiu ce am păţit. E o problemă, când omul nu are cadastru, degeaba te înţelegi cu el, am vrut să mai adaug câteva hectare, acolo, dar nu a mers pentru că nu avea cadastru", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici