Băsescu, despre noile coduri: Unele lucruri nu sunt bine pregătite, dar sunt parte a noii justiţii

Noile coduri au erori şi unele lucruri nu sunt bine pregătite, dar ele sunt parte "a noii justiţii" din România, a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, preşedintele Traian Băsescu, adăugând că acestea vor permite o acţiune mult mai rapidă a justiţiei.

94 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre noile coduri: Unele lucruri nu sunt bine pregătite, dar sunt parte a noii justiţii

Băsescu, despre noile coduri: Unele lucruri nu sunt bine pregătite, dar sunt parte a noii justiţii (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că se bucură de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pentru că obiectivul unui stat nu este "să-şi ţină cetăţenii în puşcărie, ci să îi corecteze şi să recupereze, în primul rând, pagubele pe care ei le-au produs, iar noul Cod Penal este în această direcţie".

Referitor la faptul că pedepsele pentru recidivişti sunt mai mari decât în vechiul Cod Penal, şeful statului a apreciat că cel care greşeşte pentru prima dată "trebuie să aibă şansa revenirii în societate mai rapidă decât o preconizau codurile comuniste pe care le-am avut până acum".

În ceea ce priveşte Codul de Procedură Penală, Traian Băsescu a spus că sunt "erori", întrucât a fost modificat de mai multe ori în Parlament, dar noile coduri reprezintă "instrumente moderne" ale statului român.

"Noile coduri, fie că vorbim de Codul Comercial şi Codul de Procedură, de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, sunt instrumente moderne ale statului român. Cheia este ca ele să fie aplicate întocmai. Plec de la premisa că un om care a greşit prima dată are dreptul la a doua şansă, chiar dacă în loc de şapte stă doi, trei, patru ani", a spus preşedintele.

Băsescu a explicat că, atunci când s-a scris Codul Penal, au existat discuţii cu judecători şi experţi străini privind nivelul pedepselor din codurile penale occidentale.

"Nu sunt specialist, dar ştiu când erau discuţiile pentru scrierea lui, discuţii care au fost şi cu judecători şi cu procurori şi cu experţi străini, europeni, care au venit cu soluţiile din codurile penale din ţările occidentale avansate. Ideea era ca pedeapsa să se situeze pe media a ceea ce s-a întâmplat chiar in justiţia română până în momentul la care se scriau codurile şi dacă veţi urmări (...) pedepsele stabilite de noile coduri penale sunt cam la limita pe care o aplică judecătorii în instanţele româneşti şi care e foarte apropiată de fapt de ce se întâmplă în instanţele occidentale", a spus preşedintele.

El a subliniat că aceste coduri sunt parte "a noii justiţii din România", chiar dacă nu toate lucrurile sunt "bine pregătite".

Codurile sunt "parte a noii justiţii din România, e adevărat, poate nu toate lucrurile sunt bine pregătite ca, spre exemplu, brăţările pentru cei care au dreptul să facă arestul la domiciliu, dar cu siguranţă aceşti paşi se vor face şi România va avea un Cod Penal civilizat, civilizat şi care permite, însă, o acţiune mult mai rapidă a justiţiei asupra celor care au încălcat legea penală.

"Se termină totul la nivelul Curţilor de Apel. Nu mai pierzi încă doi-trei ani să se facă judecata şi la Înalta Curte, decât în situaţii excepţionale care sunt pregătite, prevăzute de lege", a declarat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici