Băsescu: Justiţia se modernizează. Judecătorii, procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că justiţia din România se modernizează, fiind absolut comprabilă cu ceea ce se întâmplă în statele europene, iar judecătorii, procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate.

112 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Justiţia se modernizează. Judecătorii, procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate

Băsescu: Justiţia se modernizează. Judecătorii, procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Băsescu a declarat, în deschiderea lucrărilor Congresului Avocaţilor, că, în contextul intrării în vigoare a tuturor celor patru Coduri, privind la efectele aplicării în mod deosebit a Codului penal, observă că justiţia din România se modernizează şi se apropie de realităţile democratice şi, mai ales, prin modul de desfăşurare a actului de justiţie, este absolut comparabilă cu ce se întâmplă în statele europene.

Şeful statului a arătat că actualele coduri pot fi un pas către un model american infinit mai participativ şi fără risc de eşec, dar a ţinut să menţioneze că vedem în fiecare săptămână informaţii despre condamnări, erori judiciare în justiţia amerciană.

"Spun acest lucru pentru că, s-a demonstrat, niciun sistem de justiţie nu e perfect şi nu poate funcţiona în afara riscului de eroare", a spus Băsescu, precizând că cei care apreciază sunt oamenii, iar oamenii nu sunt infailibili în modul de a judeca şi de a aprecia, iar esenţa actului de justiţie rămâne respectarea drepturilor fundamentale.

Potrivit lui Băsescu, valorile democratice, drepturile omului, statul de drept sunt pilonii pe care se aşează sistemul de justiţie românesc, piloni teoretici, iar cei practici sunt judecătorul, procurorul şi avocatul.

"Această triadă este cea care în ultimii ani a devenit tot mai credibilă, şi trebuie să spun cu satisfacţie, chiar dacă ştiu problemele din interiorul justiţiei, uitându-mă la cercetările sociologice, că şi judecătorii şi procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate", a mai spus Traian Băsescu.

El a spus însă că, din păcate, lipseşte cultura despre justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici