Băsescu, la parada militară din Capitală: La mulţi ani, sănătate şi putere, că dumneavoastră vă e greu, nu mie. Preşedintele a făcut o baie de mulţime şi a fost huiduit - FOTO

Preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, fostul şef al statului Emil Constantinescu, miniştri şi alţi oficiali au fost prezenţi la parada militară din Capitală, la care au asistat aproximativ 7.000 de persoane, aproape de trei ori mai mult decât în anii trecuţi.

5474 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la parada militară din Capitală: La mulţi ani, sănătate şi putere, că dumneavoastră vă e greu, nu mie. Preşedintele a făcut o baie de mulţime şi a fost huiduit - FOTO

Băsescu, la parada militară din Capitală: La mulţi ani, sănătate şi putere, că dumneavoastră vă e greu, nu mie. Preşedintele a făcut o baie de mulţime şi a fost huiduit (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime la Arcul de Triumf, după încheierea paradei militare de Ziua Naţională, la care a asistat.

Parada militară organizată în Capitală a durat aproape două ore şi s-a desfăşurat fără incidente. La eveniment au participat aproximativ 7.000 de persoane.

După încheierea paradei, preşedintele Băsescu a plecat de la tribuna oficială către maşina prezidenţială. El s-a urcat în maşină, însă după câţiva metri autoturismul a oprit, iar preşedintele a coborât şi s-a îndreptat spre mulţime.

Preşedintele Băsescu a dat mâna cu zeci de persoane. Au fost însă şi oameni care i-au adresat reproşuri, precum şi unii care l-au huiduit.

După câteva minute, preşedintele a urcat în maşină, însă doar pentru a traversa Piaţa Arcului de Triumf şi coborî din nou pentru a da mâna cu oamenii. El a a făcut o nouă baie de mulţime, după care s-a urcat în maşină şi a plecat.

Majoritatea cetăţenilor i-au urat preşedintelui "La mulţi ani!" şi sănătate, iar şeful statului a dat mâna cu toţi cei aflaţi în primul rând în spatele gardurilor de protecţie şi i-a mângâiat pe cap pe copii.

La un moment dat, o femeie i-a spus preşedintelui: "La mulţi ani şi sănătate!". Traian Băsescu: "Doamnă, La mulţi ani, sănătate şi putere, că dumneavoastră vă e greu, nu mie".

În schimb, un bărbat i-a strigat "Ruşine! Ruşine!", iar preşedintele a răspuns: "Aşa e! Şi ruşine, şi bine, şi de toate". Şeful statului a fost huiduit de bărbatul respectiv şi de alte câteva persoane din jurul acestuia, care i-au strigat "Trădătorule!".

De asemenea, unul dintre cei aflaţi în public i-a strigat preşedintelui "Demnitate!".

Înainte de a pleca, Traian Băsescu a declarat că acum este un moment aproape la fel de greu ca în urmă cu 93 de ani.

"La mulţi ani! De 1 Decembrie s-au întâmplat lucruri extraordinare în România acum 93 de ani, însă acum este un moment aproape la fel de greu, că aşa este situaţia peste tot în lume. Ar trebui să fim cel puţin la fel de tari", a spus preşedintele.

La ceremoniile de la Arcul de triumf au mai fost prezenţi minştrii Gabriel Oprea, Daniel Funeriu, Cătălin Predoiu, Elena Udrea, care a venit însoţită de un copil.

De asemenea, au asistat şefii SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, SRI, George Maior, STS, Marcel Opriş, SPP, Lucian Pahonţu.

La Arcul de Triumf au mai sosit prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, primarul general, Sorin Oprescu, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, care este îmbrăcat în uniformă militară. Şi Ilie Năstase a venit îmbrăcat în uniformă militară.

Au mai fost prezenţi, Laura Codruţa Kovesi, Augustin Zegrean, Nicolae Văcăroiu, Petre Roman, Cristian Diaconescu, Anghel Iordănescu, prinţul Paul, ambasadori acreditaţi la Bucureşti.

Peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază participă la eveniment.

Un moment special al Paradei îl va constitui defilarea Detaşamentului de cavalerie al Jandarmeriei, care ar putea avea un participant special - o fetiţă de numai 9 ani. Prezenţa acesteia este însă incertă.

MApN participă la eveniment cu blocuri de paradă reprezentative tuturor categoriilor de forţe: aerian, terestru şi maritim. De altfel, forţele care participă la paradă au făcut, duminică, o repetiţie generală. În anii trecuţi, vremea nefavorabilă a făcut imposibilă decolarea avioanelor de tip MiG, însă chiar şi în aceste condiţii peste 2.500 de persoane s-au adunat în fiecare an pentru a asista la spectacol.

Traficul rutier este restricţionat în zona adiacentă Arcului de Triumf. Astfel, între orele 5.00 şi 15.00, este restricţionată circulaţia pe axul central al Şoseaua Kiseleff şi banda I de circulaţie, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcului de Triumf, dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Arcul de Triumf, precum şi banda III de circulaţie pe Şos. Bucureşti - Ploieşti (dinspre Fântâna Mioriţa către Piaţa Presei Libere).

Între orele 9.00 şi 15.00 este închisă total circulaţia pe Şoseaua Kiseleff şi pe străzile adiacente, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, pe Strada Alexandru Constantinescu, între Piaţa Arcului de Triumf şi Bulevardul Mărăşti, pe Bulevardul Alexandru Averescu, între Piaţa Arcului de Triumf şi Bulevardul Mărăşti şi pe Bulevardul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle.

Totodată, este restricţionat temporar traficul rutier pe strada Arhitect Ion Mincu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici