Băsescu: Ministerele de Interne şi de Finanţe trebuie restructurate

Preşedintele Traian Băsescu a pledat luni seară pentru restructurarea ministerelor de Interne şi de Finanţe, opinând că aceasta "trebuie să fie un moment de selectare a oamenilor de calitate" şi a afirmat că îşi pune "oarece speranţe" în ministrul Traian Igaş.

410 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ministerele de Interne şi de Finanţe trebuie restructurate

Băsescu: Ministerele de Interne şi de Finanţe trebuie restructurate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului a fost întrebat cum i se pare că merg lucrurile în MAI şi în poliţie în general, având în vedere apariţia destul de frecventă a unor scandaluri, cel mai recent desfăşurându-se la Deta.

"Personal am încredere într-o astfel de structură a statului şi în Ministerul de Interne român. În acelaşi timp, el nu este performant, suficient de performant, datorită calităţii slabe a multora dintre poliţişti, jandarmi, ştiu eu ce mai au pe acolo şi a birocraţiei (...) Ce restructurări s-au făcut? În poliţie? Aţi auzit dumneavoastră de restructurare în poliţie? Toţi miniştrii care au fost până acum - îmi mai pun oarecare speranţe în Igaş, îmi mai pun oarecare speranţe - după două săptămâni vorbeau ca generalii din Ministerul de Interne. Toţi s-au dus acolo, «Reformez eu poliţia şi îi fac să fie la dispoziţia cetăţeanului» şi după două săptămâni, am văzut atâţia când eram în guvern dintre miniştrii care s-au perindat, exact ca şi miniştrii de Finanţe. Toţi se duc şi pleacă cu ideea să pună câte o bombă sub Ministerul de Finanţe, să termine cu birocraţia, cu restituirile ilegale de TVA, cu aranjamentele de la ANAF, cu cele din vamă. După două săptămâni uită toţi să mai vorbească de reformarea MAI şi a Ministerului de Finanţe. Aici este, dacă vreţi, este şi un semnal public", a declarat Traian Băsescu la TVR 1.

El a mai spus că îşi doreşte ca restructurarea să se facă pe criteriul competenţei, "să nu ne trezim iarăşi că rămân toate rudele la contabilitate, la direcţia economică, la logistică".

De asemenea, şeful statului a mai spus că Traian Igaş, ministrul de Interne, pregăteşte în prezent restructurarea pe un artificiu făcut pe statutul poliţistului. "Este adevărat că Igaş a fost blocat chiar de majoritatea parlamentară, care nu i-a votat legea care să-i permită restructurarea. El pregăteşte acum restructurarea pe un artificiu fãcut pe statutul poliţistului", a menţionat el.

Potrivit preşedintelui, reformarea acestor două instituţii este responsabilitate politică. "Sunt singurele care nu au început restructurările", a subliniat el.

"Ministerul de Interne trebuie restructurat; uitaţi-vă, Academia de Poliţie, an de an ia sute de copii. De ce? Ca să ţină catedre chestorilor, generalilor din Academia de Poliţie. Pe urmă vin şi îi varsă direct în sistem. A terminat Academia, trebuie să îl primeşti în MAI. Or fi buni, or fi mai puţin buni, nu ştiu exact, dar nu mai avem nevoie de atâţia poliţişti, tot facem cu sutele în fiecare an", a menţionat şeful statului.

Traian Băsescu a mai spus că ar vrea ca restructurarea să ţină cont şi de activitatea profesională a poliţiştilor, dar să însemne şi o debirocratizare, "atât la personal, la logistică, la purtători de cuvânt".

"Ce este cert însă, în momentul de faţă, în raport cu banii pe care îi are în buget Ministerul de Interne pentru salarii, sunt mai mult cu 10.000 de salariaţi şi nimeni nu le va da niciun leu la rectificare. Ei trebuie să ştie lucrul acesta. Aşa cum au plecat sute, mii, zeci de mii de oameni din administraţia centrală şi locală, nici Ministerul de Interne şi Ministerul de Finanţe nu vor face notă discordantă, vor trebui să-şi facă restructurarea. Esenţa este să o facă pe calitate. Dacă la ANAF vor menţine tot ciubucarii şi îi vor da afară pe cei care nu au ajuns la înţelegeri cu firmele, va fi o mare pierdere restructurarea. Dacă la poliţie vor fi ţinuţi poliţiştii care sunt în bună înţelegere şi cu găştile din fiecare oraş, din comună, mai ştiu eu de unde, n-am făcut nimic cu restructurarea. Restructurarea trebuie să fie un moment de selectare a oamenilor de calitate", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici