Băsescu: Pentru mine a fost o surpriză mare Chiliman. Nu avea nevoie să fure la câtă avere are

Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat că pentru el a fost o surpriză mare Andrei Chiliman, apreciind că acesta ”nu avea nevoie să fure la câtă avere a moştenit de la familia lui”.

1629 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pentru mine a fost o surpriză mare Chiliman. Nu avea nevoie să fure la câtă avere are

Andrei Chiliman (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat dacă a fost surprins că "l-au luat" pe Andrei Chiliman, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat: "M-a surprins foarte tare pentru că îl ştiu pe Chiliman, e un om bogat şi pentru mine a fost o surpriză mare Chiliman".

"Nu avea nevoie Chiliman să fure bani la câtă avere are, urmare a moştenirilor pe care le-a avut de la familia lui", a afirmat Traian Băsescu, duminică seară, la B1 TV.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri noapte, ca primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă. Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru şi au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă, propunerea fiind respinsă, vineri noapte, de instanţă, care a dispus măsura controlului judiciar.

Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu stricteţe "ordinele", le impunea funcţionarilor Primăriei Sectorului 1 şi controla modul în care aceştia le execută, motiv pentru care "toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică". Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu în relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primăria şi care trebuiau să remită cei 10-15% ceruţi din banii încasaţi din contractele atribuite ilegal.

Andrei Chiliman a declarat sâmbătă, că timp de două luni, perioadă în care se află sub control judiciar, nu poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1, el precizând că nu se gândeşte la demisie şi că în dosarul în care este cercetat nu este vorba de şpagă.

Întrebat dacă se gândeşte să demisioneze de la conducerea Primăriei Sectorului 1, Chiliman a spus: "Nu există demisie".

Andrei Chiliman a mai spus că în dosarul în care este cercetat nu există dovezi că s-a dat şi s-a luat "şpagă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici