Băsescu: Reorganizarea administrativă, necesară pentru a diminua birocraţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii.

2065 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reorganizarea administrativă, necesară pentru a diminua birocraţia

Băsescu: Reorganizarea administrativă, necesară pentru a diminua birocraţia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Credem că în acest an vom fi capabili să avem o reorganizare administrativă pentru a diminua numărul autorităţilor locale, pentru a diminua birocraţia şi pentru a creşte autonomia oraşelor, satelor şi de a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu deciziile lor proprii decât să aibă o decizie centralizată", a spus şeful statului.

El a precizat că România are nevoie de ajustări ale cheltuieilor bugetare.

Şeful statului a menţionat de asemenea disponibilizarea a 140.000 de bugetari, precizând că "acest proces va continua pentru a ajusta dimensiunile statului".

La întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, preşedintele Băsescu a vorbit şi despre ţinta de creştere ecocomică pentru 2011, obiectivul de aderare la zona euro în 2015 sau modificările aduse legislaţiei muncii.

"Pentru 2011 ne aşteptăm să avem creşetere economică peste 1,5%. Ultima evaluare, dacă ne uităm la agricultură, credem că putem creşte. Totuşi, momentan rămânem prudenţi. Bugetul e bazat pe o creştere de 1,5%", a spus Traian Băsescu.

El a mai vorbit despre acordul finalizat cu FMI, UE şi BM, arătând că România şi-a îndeplinit toate obiectivele din document şi precizând că, din suma de 19,5 miliarde de euro, ţara noastră a cheltuit aproximativ 18 miliarde.

Totodată, preşedintele a apreciat că, în prezent, există "un dialog onest între muncitor şi patron", deoarece în România nu mai există contracte la nivel naţional.

"Contractele trebuie să fie negociate în fiecere companie şi fiecare muncitor trebuie să aibă un contract individual de muncă", a menţionat Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut referire şi la înăsprirea controalelor privitoare la existenţa contractelor de muncă, specificând că, dacă la o firmă se găsesc mai mult de cinci muncitori fără forme legale, atunci administratorul "merge direct la închisoare".

"Lecţiile neînvăţate nu sunt eficiente", a mai spus Băsescu, referindu-se la criza economică.

Traian Băsescu a afirmat totodată că va fi simplificat Codul fiscal şi că România va continua să îşi menţină obiectivul şi criteriile de aderare la zona euro în 2015.

"Nu ştiu dacă vom avea euro în 2015, dar vrem să ajungem la criteriile impuse de criteriile euro", a punctat şeful statului român.

Băsescu le-a vorbit oamenilor de afaceri din Londra şi despre decizia autorităţilor de a evita "dezastrele economice" din anii electorali, dar şi despre sporirea procentului de absorbţie a fondurilor europene.

Şeful statului a făcut o vizită oficială de două zile în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi urmează să revină la Bucureşti în cursul serii de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici