Becali şi Babiuc ar putea fi chemaţi la proces zece zile la rând în dosarul despre schimbul de teren

Procesul legat de schimbul de terenuri între Gigi Becali şi MApN, condus la acea dată de Victor Babiuc, este primul dintre "marile dosare de corupţie" care va ajunge la prescripţie, motiv pentru care, din 3 ianuarie, instanţa supremă a rezervat, pentru zece zile, o sală exclusiv pentru acesta.

608 afișări
Imaginea articolului Becali şi Babiuc ar putea fi chemaţi la proces zece zile la rând în dosarul despre schimbul de teren

Gigi Becali (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

Corina Jîjîie, propusă de CSM pentru funcţia de preşedinte al Secţiei penale a instanţei supreme, a declarat, joi seară, la o dezbatere pe teme anticorupţie organizată de Konrad Adenauer Stiftung şi Hotnews, că una dintre cauzele pentru care anumite procese se judecă într-un ritm extrem de lent este lipsa de spaţiu din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Magistratul a spus chiar că, pentru o mai mare eficienţă, instanţa supremă s-a văzut nevoită să apeleze la Curtea Militară de Apel şi la o altă instanţă din Capitală, care să le pună la dispoziţie săli în care să se judece procese de pe rolul ICCJ.

Discutând despre întârzierile cu care anumite procese de mare corupţie ajung să fie judecate, Jîjîie a explicat că magistraţii instanţei supreme sunt preocupaţi ca acestea să nu ajungă nesoluţionate la termenul de prescripţie.

"De aceea încercăm să ne adaptăm şi să găsim soluţii pentru a da termene mai apropiate pe măsură ce dosarele se apropie de prescripţie, însă problemele de personal şi de logistică sunt reale şi nu ne permit să accelerăm şi mai mult ritmul de judecată. Sigur, este evident că trebuie totodată să respectăm şi drepturile inculpaţilor", a spus Jîjîie.

Conform unei statistici prezentate de Hotnews, 27 dintre cele mai mari cazuri de corupţie aflate încă pe rolul instanţelor din România "au o întârziere totală de 92 de ani, şapte luni şi 28 de zile". Mai grav, potrivit Hotnews, trei dintre aceste dosare se află aproape de momentul la care faptele se prescriu. În primele două dintre ele este vizat fostul premier Adrian Năstase, ale cărui presupuse fapte ajung la prescripţie în 2013.

Jîjîie a contrazis statistica Hotnews, precizând că procesul de corupţie care este cel mai aproape de termenul de prescripţie este cel în care omul de afaceri Gigi Becali şi fostul ministru al Apărării Victor Babiuc sunt cercetaţi pentru un schimb de terenuri în urma căruia MApN ar fi fost prejudiciat considerabil.

"Pentru a evita prescripţia, care în acest dosar intervine la jumătatea anului viitor, am stabilit deja ca din 3 ianuarie să avem la dispoziţie, pentru zece-unsprezece zile, o sală de judecată în care să se judece doar acest proces, astfel că pot fi date chiar şi termene foarte apropiate", a spus Jîjîie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici