Bejan (ANP): E dovedit în alte state că nu întotdeauna amnistia şi graţierea au fost soluţii bune

Şeful ANP, Claudiu Bejan, a declarat, joi, că s-a dovedit că amnistia şi graţierea nu au fost întotdeauna soluţii bune, arătând că în state europene, după o graţiere colectivă, multe persoane s-au reîntors în penitenciare şi că ar trebui pus accentul pe alternative la încarcerare.

266 afișări
Imaginea articolului Bejan (ANP): E dovedit în alte state că nu întotdeauna amnistia şi graţierea au fost soluţii bune

Bejan (ANP): E dovedit în alte state că nu întotdeauna amnistia şi graţierea au fost soluţii bune (Imagine: Shutterstock)

Întrebat dacă proiectul legii privind privind amnistia şi graţierea ar putea duce la condiţii mai bune în penitenciare, Bejan a arătat că este dovedit că nu întotdeauna amnistia şi graţierea au fost soluţii bune.

"E dovedit în alte state europene că nu întotdeauna amnistia şi graţierea au fost soluţii bune. În Cehia sau Slovacia, după o graţiere colectivă a 6.000 de persoane, până la sfârşitul anului s-au cam întors înapoi destul de mulţi. Cred că ar trebui să punem mai mult accentul pe alternative la încarcerare şi nu neapărat pe amnistie şi graţiere colectivă", a spus directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

El a adăugat că alternativele la pedeapsa cu închisoarea ajută foarte mult la responsabilizarea individuală, arătând că în perioada detenţiei nu se plăteşte chirie, hrană şi atunci trebuie să se tindă către metode care să "continue să-l ţină pe om agăţat de greutăţile de zi cu zi".

Directorul ANP a mai spus că nu i s-a cerut un punct de vedere pe acest proiect de lege privind amnistia şi graţierea.

Întrebat în legătură cu faptul că fostul senator Cătălin Voicu a câştigat la CEDO pe condiţiile de detenţie şi că şi Gigi Becali a depus astfel de plângeri, Bejan a spus că ANP respectă şi a pus în aplicare toate hotărârile judecătoreşti şi fiecare deţinut are dreptul să se adreseze la CEDO, după ce a epuizat toate căile de atac.

Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea rămâne în dezbatere publică cel puţin până în toamnă, fiind respinsă solicitarea PNL de a fi introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru respingere. Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Permanent, că în această sesiune parlamentară nu va intra în dezbaterea Camerei proiectul de lege privind amnistia şi graţierea. Mircovici a arătat că grupul parlamentar al PNL a solicitat înscrierea pe ordinea de zi a plenului Camerei a proiectului de lege privind amnistia şi graţierea, care se află la Comisia juridică. "Grupul parlamentar al PNL a solicitat înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de lege care se găseşte la comisia juridică privind amnistia şi graţierea şi s-a cerut acest lucru pentru a se respinge şi aşa mai departe. S-a considerat şi de grupul PDL că este un proiect mort", a explicat Mircovici.

El a spus că în Biroul Permanent al Camerei s-a discutat şi a rămas ca decizie ceea ce se stabilise deja de plenul Camerei, în urmă cu câteva luni, şi anume ca, în baza unui calendar stabilit de Comisia juridică, să aibă loc o largă dezbatere publică. "Comisia Juridică a hotărât un lucru corect în opinia Biroului Permanent, adică s-a adresat cu acest proiect şi a solicitat propuneri de la instituţiile statului din domeniul justiţiei şi o parte din răspunsuri au veni, dar marea majoritate a răspunsurilor nu a venit, deci urmează să vină şi s-a propus de către vicepreşedintele Hrebenciuc, care a condus lucrările Biroului permanent al Camerei, ca inclusiv pe perioada vacanţei parlamenatre să aibă loc astfel de dezbateri în colegii, să aibă loc dezbateri publice în continuare, pentru că atâta timp cât este vorba de un drept pe care-l are Camera Deputaţilor de a vota o lege amnistiei şi graţierii în mod evident acest lucru se poate produce sau nu se poate produce", a explicat Niculae Mircovici.

El a arătat că, între timp, a fost adoptat Codul Penal şi proiectul de lege este astfel "mort". "Faptul că proiectul este mort a rezultat din faptul că între timp s-a adoptat noul Cod Penal şi practic nu-şi are sensul. Proiectul nu va fi introdus pe ordinea de zi săptămâna viitoare pentru că ar fi incorect , imoral să ceri unor instituţii să-şi dea punctul de vedere şi înainte de a da un punct de vedere să ajungi cu proiectul în dezbaterea Camerei. În această sesiune nu va intra în dezbatere proiectul de lege privind amnistia şi graţierea", a precizat Mircovici.

La finele anului 2013, acest proiect de lege, alături de alte reglementari adoptate de Cameră, a generat controverse, inclusiv reacţii ale ambasadelor occidentale la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici